Kezdőlap > Kultúra > Zene > A muzsikus, a menedzser és a civil

A muzsikus, a menedzser és a civil

2022. december 14. szerda, 11:28 Zene
PDF

Ez akár egy filmcím is lehetne, azonban ez az izgalmas hármas messze nem fikció, hanem a valóság. A Pannon Filharmonikusok 2016-ban alapított Lickl-díja nem csak egy 210 éves és igen összetartó társulat belső ügye, hanem a városban kiemelkedő tevékenységet végzők elismerése. A díj és szellemisége azonban csak egy ágacska a képzeletbeli, méltóságteljessé terebélyesedett fán: idén decemberben az együttes a múltjában gyökerező örökségét többszörösen táplálja. A Lickl-díj átadása mellett ugyanis Pécs város együttese új örökös tagot választott Gergely László koncertmester személyében, év végéig hirdette meg az Év legkedvesebb muzsikusa szavazást, illetve elhunyt örökös tagjai emlékére fákat ültet a Kodály Központ előtt. (Fotó: Vass Benjámin) 

December 8-i hangversenyén a Pannon Filharmonikusok Örökös tagjainak sorába választotta Gergely László koncertmestert, a Pécsi Szimfonikus Zenekar egykori primáriusát, a Pannon Filharmonikusok nyugalmazott hegedűművészét, aki a Pécsi Nemzeti Színházban szolgálatot teljesítő koncertmesterként a pécsi zenés színházi előadások színvonalának megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Közösségépítő embersége, szakmai támogató hozzáállása, a zene iránt több évtizeden át Pécsett végzett, elkötelezett és alázatos munkája példa lehet mindannyiunk számára. Az Örökös taggá nyilvánító oklevelet Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója adta át.

A marosvásárhelyi születésű muzsikus tanulmányait a Kolozsvári Zeneművészeti Akadémián szerzett hegedűművész diplomát 1978-ban. Tíz évig volt a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar és a Marosvásárhelyi Eufonia Vonósnégyes tagja. A marosvásárhelyi Camerata Transsilvanica karnagy nélküli kamarazenekarnak több éven keresztül első hegedűse volt. 1988-tól a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja, 1989-tól a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd 2003-tól a Pécsi Szimfonietta koncertmestere. Több mint tíz évig tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, 1997-től a PTE Művészeti karának oktatója. Szólistaként és vonósnégyessel számos országban koncertezett.

alt

 Gergely László koncertmester (fotó: Dékány Zsolt)

December 12-én hagyományos társulati ülés keretében adták át a Lickl-díjakat. A zenekart 1811-ben alapító Lickl Györgyről elnevezett díj az egykori vezetője szellemiségét hivatott életben tartani és megidézni azzal, hogy az együttes egy művésze, a menedzsment egy tagja és a zenekarral tágabb körben együttműködő egy civil partner kiemelkedő társadalmi szerepvállalását ismeri el. A zenekar 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján alapította az azóta a városban mára már kiemelkedő díjat. Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította a Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, azt a Zeneművész és Énekes Társaságot, amely a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében adta első - így tehát jótékonysági - hangversenyét. A Kodály Központ átadásával együtt járó rezidensi feladatok az együttműködési szándék és hajlandóság jelentőségét tovább emelték, a díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.

„A díj alapításával a zenekar azokra kívánta felhívni a figyelmet, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményeznek, pro aktívak és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi felelősségvállalása teljesüljön” – fogalmazta meg a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt.

„Az idén Lickl-díjat kapó zenész ízig-vérig muzsikus, aki az anyatejjel szívta magába a hangokat, és talán már a bölcsőjét is vonóval ringatták. Szintén családi hagyomány, hogy szívén viseli a következő muzsikus generációk sorsát, és nem csupán problémázik azokon a mai fiatalokon, hanem tesz is értük.” – hangzott el a díjazott muzsikus laudációjában.

Deák Márta hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere kitűnő minősítésű hegedűművészi és hegedűtanári diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett. Ugyanezen évben felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music posztgraduális előadóművész-képzésére, ahol 2007-ben kapta meg jeles diplomáját Pauk György irányítása alatt.

Angliai tanulmányai alatt sikeresen elnyerte a Musicians Benevolent Foundation Myra Hess díját, az Arts and Humanities Research Council Professional Preparation Master’s Scheme-jét, számos intézményen belüli ösztöndíjat és 2007 áprilisában átvehette a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor Díját is. A Royal Academy of Music szimfonikus zenekarát több alkalommal vezethette többek között Yan Pascal Tortellier, Ignat Solhenitsyn, Edward Gardner vezényletével és 2007 februárjában Sir Colin Davis irányítása alatt szólistaként előadhatta Beethoven F-dúr Románcát. Tagja volt a londoni iskola elit együttesének, a Royal Academy Soloists-nak. 2007-ben Márta a Royal Philharmonic Orchestra művésze volt. Országos versenyeknek győztese, de kamarazenei eredményeit is a legmagasabb helyezéssel jutalmazták. Számos város kulturális fesztiváljának visszatérő vendége. Rendszeres résztvevője a hazai kamarazenei hangversenyéletnek. 2007 szeptembere óta a pécsi Pannon Filharmonikusok koncertmestere és 2013 óta az együttes tagjaiból alakult Eozin Vonósnégyes és a 2010 óta együtt játszó Deák Vonósnégyes primáriusa. 2011-ben a Hubay Társaság tagjai közé választotta. Ugyanebben az évben a Pannon Filharmonikusok tagjai titkos szavazással az Év zenekari művésze díjjal jutalmazták. 2016-tól doktori tanulmányokat folytat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Kutatási területe a Hubay-iskola egyik jeles képviselőjének, Zathureczky Edének pályája és előadóművészi portréja. Házas, két gyermek édesanyja. Márta a Pannon Filharmonikusok - Pécs tulajdonában levő 1867-es Nemessányi Sámuel - mesterhegedűn játszik.

„A menedzsment kategória idei díjazottja a zene szupermenedzsere. Szerzője, előadója, tanítója, rendezője, vezénylője, felvevője, leadója, kiadója, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mérnöki pontossággal, de muzsikusi lélekkel tereli a hangokat mikrofonokba, lemezekre, rádiócsatornákra, és csalja ki őket a kórustagok torkából.” – hallhatta a társulat igazgatójának szavait.

A Pannon Filharmonikusok kvázi menedzsere, Dobos László hangmérnök, akusztikus, stúdióvezető, karnagy kapott Lickl-díjat.

Karvezetői diplomáját 1980-ban Pécsett Tillai Aurélnál szerezte. 1981-ben megalapította a do-lá hangstúdiót, melyet zenei rendezőként és hangmérnökként azóta is vezet. Koncert- és stúdió hangfelvételeket készít hivatásos és amatőr előadókkal, énekegyüttesekkel, kórusokkal, vonós-, fúvós-, és szimfonikus zenekarokkal, hangszeres és énekes szólistákkal, kamaraegyüttesekkel. Az elmúlt 34 évben több mint 600 zenei kiadványt vett fel, adott ki, a stúdiója által Magyarországon megjelentetett és eladott komolyzenei CD-k száma meghaladja a félmillió példányt. Több hangfelvételt készített a Hungaroton Classic, valamint német, osztrák, USA béli, olasz, angol és holland kiadók számára. 2014-ben a zenei rendezésével felvett Brahms Szonáták CD (Baráti Kristóf hegedűművész és Würtz Klára zongoraművész közreműködésével) az év komolyzenei CD-je lett. Karnagyként több mint száz koncerten vezényelt Magyarországon, a Magyar Rádió stúdióhangversenyein és a Nemzeti Filharmónia koncertjein. Tíz éven át a Pécsi Kodály Gimnáziumban tanított éneket, karvezetést és zeneelméletet, Kertész Attilával közösen vezette a gimnázium vegyeskarát. A félhivatásos Bach Énekegyüttest (Bach Singers) megalapítója, 1999-ig művészeti vezetője. 2010 decemberétől a pécsi Kodály Központ akusztikusa- és zenei rendezőjeként dolgozik. 2012-ben zenei rendezői munkásságáért Erkel-Ferenc díjban részesült. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának egyik alapítója, művészeti vezetője.

Az idei év harmadik „civil” díjazottjai „… jó barátok, akik bár se nem muzsikusok, se nem a menedzsment tagjai, de munkájukkal, emberi hozzáállásukkal jóban-rosszban a zenekar mellett állnak, tartják a frontot, a biztonságot, a működés alapjait jelentő apróságnak tűnő, mégis fontos elemeket. Mint például a Pannon Filharmonikusok 2012-es átalakítását intézményből céggé úgy, hogy ez sem szervezeti, sem pénzügyi szempontból ne jelentsen akadályt a művészeti munkában.” – hangzott el az átadó esten.

Ebben az évben a zenekar mecénás támogatója, a Gondoldó Könyvelési Vállalkozás-szervezési és Tanácsadó Kft. tulajdonosa, Dr. Biró Zoltán és neje, Dr. Biróné dr. Papp Ilona ügyvezető kapta a zenekar külső partnereinek járó Lickl-díjat. Tevékenységük fókuszában a könyvelés, könyvvizsgálat, bér- és munkaügy, pályázati- és egyéb tanácsadás áll. Magas minőségben segítik partnereiket vállalkozásuk irányításában és döntéseik meghozatalában.

„Személy szerint én is, de a zenekar teljes közössége nagy hálával tartozik neki, aki, ha a gondjainkat nem is tudja megoldani, a néha már-már kihunyó reményt fenntartani biztosan segít. Összetéveszthetetlen karaktere nem hiányozhat a koncertekről, emberi tartása pedig mindannyiunk számára példaértékkel bír.” – mesélte Horváth Zsolt igazgató külön Dr. Biró Zoltánról.
December 14-én elhunyt örökös tagjainak emlékére a zenekar közössége fákat ültet, közönségét és természetesen a családtagokat, hozzátartozókat is felkérte, hogy vegyenek részt a kis liget kialakításának eseményén, valamint az azt megelőző megemlékezésen 15.00 órai kezdettel.

A 2022. április 1-jén talajba került kis fácska már gyökeret eresztett Tamás János trombitaművész emlékére. December közepén most Barth István fuvolaművész, Kircsi László oboaművész, Zseni Nándor fagottművész valamint Szkladányi Péter fuvolaművész munkásságát, személyiségét idézi meg a társulat. A város örömére a hatos út felőli parkszegletben magnolia, azaz liliomfákból álló kis liget alakul így ki, amelynek gyönyörű virágdíszében tavasszal gyönyörködhetünk. A Biokom kertész munkatársainak segítségével, a családtagok valamint a zenekar közreműködésével, a kertészeti csoportvezető Nagy Ervin irányításával kerülnek a csemeték földbe. A Pannon Filharmonikusok Pécs város kiváló zeneművészeinek, a zenekar örökös tagjainak a későbbiekben emléktáblákat kíván elhelyezni a parkban.

December végéig nyitott az online szavazás, illetve 2023. január 2-án, az Újévi díszhangversenyen még személyesen is szavazhat a közönség az Év legkedvesebb női és férfi muzsikusára.

Egy zenész hölgyet és egy urat választhatunk idén könnyen, pár kattintással egy új felületen a zenekar honlapján. Egy-egy olyan muzsikust, akinek a személye, munkássága a legjobban lenyűgözött bennünket a 2022-es évben. Egy e-mail-címről egyszer lehet szavazni. Szavazat a zenekar Újévi díszhangversenyén személyesen is leadható.

A közönség-díjas hölgy a pécsi Doro Ékszer által felajánlott ékszerkollekciót, az úr a pécsi Corso Hotel felajánlásából az Accent Hotels Art Hotel Szeged szállodájában eltölthető hétvégét, valamint mindkét díjazott az Alexandra Könyvkiadó felajánlásából nagyértékű könyvutalványt kap ajándékba.

Személyesen szavazni az újévi koncert szünetének a végéig lehetséges. A díjazottak kihirdetésére és az ajándékok átadására az Újévi díszhangversenyt követő exkluzív állófogadáson kerül sor.

Forrás: PFZ

Hirdetés
Hirdetés