Legenda az évadnyitó koncerten

2013. szeptember 12. csütörtök, 13:01 Zene
PDF

Zenetörténeti eseménnyel kezdi 2013/2014-es évadát a Pannon Filharmonikusok. A pécsi társulat 2013. szeptember 12-én, a Kodály Központ hangversenytermében adja évadnyitó koncertjét, melyen többek között Kryysztof Penderecki (képünkön), a ma élő legismertebb lengyel zeneszerző I. hegedűversenyét játssza a zenekar, Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével és Bogányi Tibor karmester vezényletével.

 

A Magyarországon korábban még nem játszott zenemű ősbemutatójával a zeneszerző-legenda 80. születésnapja előtt tiszteleg a Pannon Filharmonikusok.

„Köszönjük, hogy egy ilyen koncertet adnak férjem születésnapjának tiszteletére. Reméljük, hogy a jövőben lesz lehetőségünk visszatérni a Kodály Központba. Férjem szép emlékeket őriz a 2011-es együttműködésről, és szívélyes üdvözletét küldi.”   /Elizabeta Penderecki, 2013. szeptember/

Kelemen Barnabás fiatal kora ellenére a világ egyik legismertebb hegedűművésze. Olyan nagyságokkal állt eddig már egy színpadon, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Perényi Miklós és Eötvös Péter, fellépett többek között Amszterdam, London, New York, Rio de Janeiro, Berlin leghíresebb termeiben. Eddig tizenegy szólólemeze készült.  Kelemen Barnabás a most játszott Penderecki-művel hamarosan európai turnéra indul, és olyan világhírű zenekarokkal együttműködve játssza majd el a darabot, mint például a Londoni Filharmónia együttese.

Ennek a turnénak a kiindulópontja a Pannon Filharmonikusok csütörtöki évadnyitó hangversenye, melyen Európát megelőzve élvezheti a zenekar és a művész játékát a pécsi közönség.

„A Pannon Filharmonikusokról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A zenekar tökéletes magabiztossággal vette a Penderecki-mű jelentette megmérettetést, pedig ez egy nagyon nehéz darab.”   /Kelemen Barnabás, hegedűművész/

Az I. hegedűversenyt Isaac Stern mutatta be 1977-ben. Ha a darab zenei nyelvezete nem is bonyolult, annál komplexebb az érzelmi mondanivalója. A három részből álló, de egy egységbe komponált koncert zenéje az elmulaszthatatlan fájdalomról, a folyamatos gyötrelemről, a mély depresszióról szól.

„Évtizedek óta keresek és fedezek fel új hangzásokat. Ugyanakkor részletesen tanulmányoztam az elmúlt korok stílusát, formáit, harmóniáit. Továbbra is ez a két elv vezérel: a keresés és a tanulmányozás. Kompozícióim e kettő szintéziséből jönnek létre.”   /Krzysztof Penderecki/

Hozzászólások

 
0 #3 Hőszig Etel 2013-09-16 20:21
Azzal viszont nem (kedves PÉCSI RIPORT), hogy háromszor kellett beírni a kódot, mert olyan ökör módjára volt rejtjelezve.

Mi szükség van az olvashatóság nehezítésére?

A betűk, számok arra valók, hogy könnyedén azonosítsuk.

Szíveskedjenek figyelembe venni a VÉLEMÉNYEM!

Kérem, hogy ne nehezítsék a kód helyes felismerését!
Idézet
 
 
0 #2 Hőszig Etel 2013-09-16 20:15
NE LEGYEN ROSSZABB, MINT AZ ELŐZŐ VOLT, S MÁRIS ELÉGEDETT VAGYOK.
Idézet
 
 
0 #1 Muzsika 2013-09-16 12:23
Új évad, alig vártam!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés