A Mágnás Miskával nehéz hibázni

2013. szeptember 27. péntek, 08:09 Színház
PDF
Léteznek a magyar operettek irodalmában olyan művek, amik talán soha nem mennek majd ki a divatból. Egyszerűen van rájuk igény, a közönség részéről. Ennek ment elébe a Pécsi Nemzeti Színház, amikor műsorára tűzte a Mágnás Miska című előadást. Aminek bemutatója 2013. szeptember 27-én, 19 órai kezdettel lesz, a Nagyszínház színpadán. De már a főpróba (ahol a kép készült) után kijelenthetjük, a nézők imádni fogják az előadást, annak minden elemével együtt.

Az operettekben a világmegváltó gondolatokat, hatalmas erkölcsi mondanivalókat keresni – általában – felesleges cselekedet. Ennek ellenére azért még lehet egy előadás színvonalas. Amire természetesen törekedett is Méhes László rendező is, aki az eredetileg Szirmai Albert zeneszerző, Bakonyi Károly szövegíró, valamint Gábor Andor versíró munkáját nem teljesen követte. Inkább a Békeffi István, Kaszó Elek páros átiratát vette alapul, ami az elmúlt évszázad ’50-es éveiből való.

Mai olvasatban a társadalmi szakadékok áthidalhatatlanságán kívül, az emberi butaság karikírozása került a középpontba, az 1916-os, februári bemutató szándékait is követve. A dolog lényege, hogy a segédlovászból is lehet gróf, a mosogatólányból meg grófnő, ha a helyzet úgy hozza. E köré épül minden, a tánc, a zene, az ismert, de csengésüket nem vesztő slágerek.

Ha már operett, akkor a csekély kivételtől eltekintve, boldog véget szoktak érni az események. Most sem lehetett ez másképpen, a dolgok a befejezés pillanatára a helyükre kerülnek, a párok egymásra találnak. Mindez azonban nyilván csupán a harmadik felvonás végére következhet be.

Addig azonban természetesen megszólalnak olyan örökzöldek, mint a „Cintányéros cudar világ”, az „Úgy szeretnék boldog lenni” vagy a „Hoppsza Sári”. Ha ehhez még hozzátesszük Méhes rendező megjegyzését, miszerint az operettet Hungaricumnak, azaz jellegzetesen magyar különlegességnek fogják minősíteni az elkövetkezőkben, akkor tényleg érdemes beülni a teátrumba, 2013 őszén.

Vonzó nevek a plakátokon

Némi túlzással, a pécsi színház iránti elfogultságot feltételezve, az előadás ismerete nélkül is bátran lehet ajánlani szórakozásnak a Mágnás Miskát, a fellépők neve alapján. Ennek ellenére, azért nem hiábavaló igyekezet ismertetni a szereposztást.

Korláthy gróf: Bánky Gábor 
 
Stefánia, a felesége: Kemény Henriette    

Rolla, a leányuk: Kulcsár Viktória    

Pixi gróf: Köles Ferenc    

Mixi gróf: Széll Horváth Lajos    

Nagymama: Sólyom Katalin    

Baracs István, mérnök: Wunderlich József    

Miska, lovász: Mikola Gergő

Marcsa, mosogatólány: Györfi Anna    

Leopold, főkomornyik: Németh János    

Elemery: Pilinczes József    

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés