Kezdőlap > Közélet > Jótékonysági koncert a Művészetiben

Jótékonysági koncert a Művészetiben

2012. január 08. vasárnap, 10:57 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Újévi jótékonysági estet rendezett a Pécsi Rotary Club és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola szombaton este Pécsett. Az évtizedesnél is hosszabb hagyománnyal bíró esemény bevételét, mint mindig, a középiskola legtehetségesebb, de talán kevésbé módos tanulóinak támogatására fordítják. (GALÉRIÁVAL!)

Zene, tánc, dráma és képzőművészet, ez a négy terület várja a tehetséges gyerekeket, hogy a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola falai között elsajátítsák mindazt az ismeretet, amely esélyt ad arra, hogy művésszé váljanak. Nem könnyű ez a pálya, bármelyik ágát is nézzük, a sok tehetség közül is csak néhánynak adatik meg, hogy elismert művész legyen, a nemzetközi elismertség, a világhír, pedig még ennél is kevesebbekre vár. Ennek ellenére nem lehet másképp hozzáállni, nem lehet kisebb célt kitűzni, mint ezt.  Ez érződött szombat este az iskola diákjainak produkcióin, bár mindegyik előadás módja profi és könnyed volt, azért azt minden néző tudta, hogy hihetetlenül kemény munka van egy-egy ilyen fellépés mögött. Az intézmény Takács Jenő Hangversenyterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel, ami jó hír a diákoknak, hiszen a belépőjegyet helyettesítő önkéntes adományok a Pécsi Rotary Club (PRC) jóvoltából a legjobbakhoz, azaz hozzájuk kerülhetnek.

A díjat februárban adják át, ám addig még egy előadás lesz, melyen a PRC tagjai ismét személyes benyomást szerezhetnek a művészetis gyerekek produkcióiról, hogy aztán leadva szavazatukat kialakuljon a Rotary Díjasok köre. Jövő héten szerdán nem lesz könnyű dolguk, hiszen az idei újévi koncerten minden eddiginél színvonalasabb zenei és táncprodukciókat láthattunk – de ez legyen a legnagyobb baj.

Bebesi György a pécsi club elnöke is szemmel láthatóan az eddig látottak és hallottak hatása alatt van. A szünetben „csípem el” és kérdezem benyomásairól.

-    Miben különbözik az idei jótékonysági est az ezt megelőzőektől?
-    Ez, ha jól számolom a 16. ilyen est a közös szervezésben, és ahogy a gyerekek is felnőnek, az ilyen kapcsolatok is ahogy megy az idő, egyre inkább beérnek. Másrészt személyesebbé is vált a kapcsolat, hiszen olyan tagok és vezető áll a club élén – itt magamra is gondolok – akik személyesen kötődnek az iskolához. Pályakezdő történelemtanárként egy évig itt tanítottam, bár ez nem hosszú idő, mégis meghatározónak érzem.

-    Ha jól tudom, a díjazottak kiválasztása nem most történik?
-    Így van, most inkább egy kicsit a szórakoztatás a műsor célja, de a jövő héten, szerdán este ismét fellépnek a gyerekek, és akkor már valóban az egyéni produkciókon és azok értékelésén lesz a hangsúly. Tagozatonként egy-két tanulót tudunk díjazni, ez mindig a club aktuális anyagi helyzetén múlik. Ma este a zene és a tánc kap főszerepet a színpadon, az iskola Kék Szalonjában pedig a képzőművészeti tagozatos hallgatók munkáiból készült kiállítást lehet megtekinteni. A drámatagozatosok produkciója szintén szerdán lesz látható-hallható.

-    Idén a Rotary Club külföldi cserediákjai is megmutatták művészeti képességeiket, eddig erre nem volt példa.
-    Felfigyeltünk rá, hogy az öt vendég gyerek között, akik egy évig Pécsett tanulnak, van zene- és képzőművészet iránt érdeklődő tanuló is. Korábban eddig arra volt igény és lehetőség, hogy a sportban tehetségeseket elvigyük a helyi sportegyesülethez és ott lehetőséget biztosítsunk nekik saját sportágukban az edzéshez, de ez a mostani merítés arra is lehetőséget adott, hogy a művészetiben is képezzék magukat néhányan. A műsorban egy Dél-afrikai fiú zongorázott, egy brazil társa pedig a grafikáival jelentkezett a kiállításon.

-    Az est egy másik érdekessége egy fiatal fellépő volt, aki szintén a club támogatását élvezi, bár még csak most felvételizik a gimnáziumba.
-    Mohai Zsófia nagyon tehetséges oboista, több országos verseny nyertese, aki saját hangszerrel eddig nem rendelkezett. Ez gátolta abban, hogy továbbfejlődjön a hangszeres játéka. A zene és tanítványai iránt rendkívül elhivatott tanárnője megkeresett bennünket, segítséget kérve tőlünk. Úgy döntöttünk, hogy valamilyen megoldást kell találnunk erre. A PRC nem rendelkezett annyi pénzzel, hogy egy másfél milliós oboát vásároljon, ezért azt az utat választottuk, hogy egy régebbi, de kiváló hangszert újíttattunk fel és adtunk át a fiatal tehetségnek – amúgy éppen ma este meg is történt ez.

-    Talán az is segített ebben, hogy ön is tanára volt a jeles intézménynek?
-    Valóban, 1985-86-ban itt tanítottam, két év kollégiumi nevelősködés után, az igazi mélyvíz itt következett egy táncos osztálynak voltam társ osztályfőnöke. Fantasztikus, ma is élő emlékeim vannak abból az időkből.

-    Ma már a tanítványai közül is találkozhatunk az iskola nevelői között többekkel.
-    Már csak emiatt is kialakult egy kettős kötődés az intézmény irányában, hiszen az egykori diákjaim között tagozat- és intézményvezető is található. Ezért nem csak a PRC elnökeként, hanem egy, személyében is erősen a művészetihez kötődő emberként veszek részt a mai esten.





Az iskola vonószenekarát Murin Jaroszláv vezényelte




A zenészek egy csoportja





Műsorukban Mozart és Vivaldi művei szerepeltek - nagy sikerrel





Brent Reynolds a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett a Rotary cserediákja - Chopin művet adott elő virtuóz módon





Szilágyi Lajos dirigálta a Pécsi Művészeti Symphonic Band-et





Műsorukon a volt tanítvány Matyó Tamás, Jacobs de Haan és Alain Crepin szerzeményeit hallhattuk - hatalmas élmény volt




Uhrik Dóra tagozatvezető a szünet után a balett történetéről mesélt a nézőknek





A klasszikus balettből láthattunk először egy műsorszámot





Balerinák




 
 Jurák Bettina és Ferenc Vivien kettőse, koreográfusuk az egykori művészetis diák Vasas Edina volt





Improvizációk I. a balett új korszaka





Tér, idő, dinamika és téma ennyire egyszerű és mégis végtelenül bonyolult a tánc





Lélegzés- egy újabb volt tanítvány Szigeti Oktávia koreográfiája





Egy abszolút modern tánc: Csoportos csalódás címmel





Réti Anna Lábán-díjas volt diák tanította be a cseppet sem csalódásra okot adó produkciót





A "záró" produkció Mozsgai Andrea betanításában a Szatmári táncok voltak





Fergeteges siker és nagyszerű est volt






Hozzászólások

 
0 #3 Szonja 2012-01-11 11:58
Ha valami értékes, akkor ez az! És mennyi munka van benne!!! Óriási, csak gratulálni tudok!
Idézet
 
 
0 #2 Ambroise 2012-01-09 10:59
Nagyon színvonalas, és érdekes műsor volt. Gratulálok tanároknak, gyerekeknek és szülőknek egyaránt! A Rotarysoknak külön!!!
Idézet
 
 
0 #1 Zizi 2012-01-09 07:49
Jó iskola, kiváló növendékek, kódolva a siker. Odafigyelhetne a város jobban erre a sulira!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés