Kezdőlap > Közélet > Nyolcezren mutattak szamárfület

Nyolcezren mutattak szamárfület

2012. augusztus 29. szerda, 08:54 Közélet
PDF

Több mint 8000 látogató ment el a Zsolnay Kulturális Negyedbe a Zsolnay Kulturális Negyedbe a területet működtető ZsÖK NKft. nyárbúcsúztató, interaktív Szamárfül Családi Fesztiváljára. Az ingyenes rendezvényen 27 helyszínen 200 közreműködő részvételével 100 program – többek között koncertek, bábelőadások, táncszínházak, több helyszínen állatsimogatók, néptánc, ügyességi játékok, teltházas természettudományos ismeretterjesztő előadásvárta a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt. (Képünkön: Sanyi csacsi mosolyogva állta a gyerekek rohamát. Fotó: Horváth Csaba)

 

A több mint 40 ezer négyzetméteres Negyed két napra hatalmas játszótérré változott. A kézműves helyeken több száz méter textília és papír fogyott el, 30 tévé dobozt is megfestettek a gyerekek, amelyekből várost építettek. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben a ZSÖK havonta egy alkalommal Szamárfül Napot tervez a pécsi és Pécs környéki gyerekek, családok részére.

A hagyományteremtő szándékkal megrendezett fesztivál célja az volt, hogy a nyári szünet végén, de még az őszi iskolakezdés előtt egy kifejezetten a gyerekeknek szóló hétvégével búcsúztathassák a családok a nyarat augusztus 25-én és 26-án. A fesztivál kabalaállata, a Bóbita Bábszínház munkatársai által életre keltett Sanyi csacsi már egy hete fel-felbukkant a Negyedben, a gyerekek nagy örömére.

A szokatlanul nagy hőség elviselésének megkönnyítésére a Negyed több pontján ivóvíz automatát helyezett ki a ZsÖK, illetve a Tettye Forrásháztól vízkapu felállítását kérte. Az esetleges balesetek, rosszullétek ellátására a fesztivál ideje alatt állandó egészségügyi és orvosi szolgálat állt készenlétben. A fesztiválon (a szokásos méhcsípést leszámítva) baleset, közrend elleni vétség nem történt.

Ahogy évközben is, az egyik nagy kedvenc a Bóbita Bábszínház volt: szombaton egész nap előadások várták az ifjú színházba járókat, de kiállítás is nyílt az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből. A szabadtéri színpadon bábelőadások, esténként pedig régi idők rajzfilmjei várták a gyerekeket.

A zenei kínálat már az egészen fiatal gyermekeket is megszólította, hiszen a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán a Pannon Filharmonikusok Kodály Központból már ismert programsorozata, a Csigaház az ütőhangszereket mutatta be a kicsiknek. A Pirogránit udvaron a Szélkiáltó együttes adott sikeres koncertet: az est során Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede és sok más költő énekelt versei is felcsendültek.

A Boltok utcájában három éves korig a Muzsikás babus(for)gatón foglalkozhattak zenével, az E78 Zenetermében Dúdolda címen dalos-zenés játék várta az alig pár hónapos csöppségeket és nagyobbacska testvéreiket. A GoBe Társulat alkotóinak beavató mozgásfoglalkozásán Igor Sztravinszkij Tűzmadár című művét dolgozták fel a gyerekek. A Pirogránit udvaron lépett fel a Pécsi Társastánc Sportegyesület a kerekes székes táncbemutatójával. Ugyanitt lépett színpadra a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermekcsoportjának tagjai, akik magyar népmeséket és azok karaktereit állították színpadra.

Több különleges foglalkoztatóban, játszóházban is színes programokkal, kalandokkal készültek a gyerekeknek. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal érkezett a Negyedbe, volt galambászás, ismerkedés a paraszti udvar állataival és természetesen igazi szamarat is lehetett simogatni.

Több, az egyszerűbbektől egészen a valósághű, aprólékos gonddal megépített terepasztalból állt a 10 millió forint értékű vasútmodell kiállítás: nemcsak nézi, de ki is lehetett próbálni a vonatok irányítását. A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben várta kicsiket és nagyokat, a Duna-Dráva Nemzeti Park ökoszöszmötölése a Jégverem mellett volt. A program során az érdeklődők megismerkedhettek a vizek és vízpartok élővilágával, vízben élő apró élőlényekkel, betekintést nyerhettek az erdei állatok és növények életébe.

Az Üvegházban újrahasznosított anyagokból készíthettek hangszereket, ruhákat a családok, a Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehetett kipróbálni, de felépült itt egy Dobozváros is.

Az American Corner udvarán az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhették meg a gyerekek a különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a résztvevők középkori ügyességi játékokat próbálhattak ki, melyhez a felszerelést saját kezűleg állították elő. A Gingko téren az energiatudatos viselkedésmintát népszerűsítették játékokon és kreatív praktikákon keresztül.

A mostani, nagy sikerű Zsolnay Művészeti Piacon hagyományos kézműves, iparművészeti és design alkotásokat vásárolhattak a látogatók. A szervezők a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, marcipángyurmával, elfeledett ízekkel, nosztalgia játszóházzal, többek közt gólyalábbal és fakörhintával várták a Boltok utcájába.

A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítették a vállalkozó kedvű gyerekeket, a Pirogránit udvar Kincses Piacán a gyerekek a feleslegessé vált könyveket, játékokat, videojátékokat, kütyüket és ruhákat cserélgethették el.

A Szamárfül Családi Fesztivál alatt két gyerekekhez kötődő kiállítás is nyílt a Negyedben, melyek a következő hetekben is megtekinthetőek azoknak, akik esetleg lemaradtak róla. A tavalyi Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek és fogyatékkal élő, ép gyermekek festményeiből rendezett tárlat az E78-as épületben, a kortárs illusztrátorok által készített robot képek a re:public galériában várják a látogatókat.

Bár a projekt nem nyert az NKA kulturális fesztiválok kollégiuma által kiírt nyílt pályázaton, de Balog Zoltán, emberierőforrás-miniszter saját keretéből biztosított 2 millió forintot a 3 millióba kerülő programhoz, a többit a szervező ZsÖK NKft. finanszírozta.

A Szamárfül Családi Fesztiválon készített galériánkat az alábbi képekre kattintva tekintheti meg. Fotók: Horváth Csaba

 

Sanyi csacsit, a fesztivál kabalaállatát kedvelték a gyerekek

 

Az állatsimogatóknál folyamatos volt a tömeg

 

Lovagolni is lehetett, igaz, kicsit másképpen

 

A kirakodóvásár sem zárt be

 


A Misina Állatvédő egyesület kutyabemutatói is nagy sikert arattak

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés