Kezdőlap > Közélet > Hulladékkezelés, a legmagasabb szinten

Hulladékkezelés, a legmagasabb szinten

2013. december 30. hétfő, 14:11 Közélet
PDF
Egy szóval talán nem is lehetne összefoglalni annak a most épülő telepnek (képünk a helyszínen készült) a nevét, ami Kökény határában készül. Mert ott aztán minden lesz, de nem mint a búcsúban. Hanem a hulladékgazdálkodás területén. Veszélyes dolgok ártalmatlanításától a hulladékválogatásig, igyekeznek megfelelni a XXI. évszázad összes szakmai kihívásának, a BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai, az átadás után. Teszik majd mindazt egy zárt rendszerben, a kíváncsi szemektől távol.

Tévedésből tényleg nem nagyon lehet arra sétálni. Bár egy mindenre felkészült bakancsos turista simán elballaghat a Pécs határában lévő beruházáshoz, azért egyszerűbb, ha valaki a BIOKOM szervezésében teszi mindezt. Az élmény attól még lehet nagy a zimankós télben is. Ráadásul a rendészeti dolgozókkal sem kell kergetőzni, az engedélyek birtokában.

Bár szakmai szemmel nyilván sok-sok érdekességet rejt a lassan a földből előbúvó óriási telephely, a laikusok számára csupán hatalmas üzemcsarnokok láthatóak. De abból viszont akad dögivel. A szakértők, a szerelők természetesen pontosan tudják, minek hová kell kerülnie. Bár nem kottából játszanak, de tervrajból mindenképpen olvasnak a mérnökök, technikusok. Miközben meg a teszik a dolgukat.



A tér tágas, a méretek hatalmasak, csak hangtechnikus nem lesz, meg koncert sem

Akad ott olyan hosszú, egyben mély akna, ahol akár a következő úszó világeseményekre is fel lehetne készülni. Feltéve, ha feltöltenék vízzel. De más lesz ott a funkció, hulladékhegyek vándorolnak majd az autókból a futószalagokra, aztán meg a megfelelő válogatóhelyekre.

A terek akkorák, hogy óriási fedett koncertek megrendezésére is alkalmasak lennének. Düböröghetne a fémzene, miközben ezrek csápolhatnának. A helyi „Rockmaraton” fedett változatára sincsen viszont sok esély. Hiába, más a cél az építkezéssel!



A futószalagok végtelenül forognak majd, a hulladék meg nem állhat

Hiszen a harmadik évezred elején meg kell felelni a hulladékkezelés legújabb elvárásainak. Mert ma már nem úgy megy az, mint régen volt. Hogy egyszerűen befedjük a szemetet földdel, a többit meg rábízzuk a természetre. Egyrészt, a műanyagok nem bomlanak le, másrészt viszont, rengeteg kidobott holmit lehet még hasznosítani. Ez viszont – kisebb-nagyobb áttételekkel – de közös érdekünk. Hiszen a megtermelt csomagolóanyagok, más egyéb termékek maguktól nem tűnnek, tűnhetnek el a szemünk elől.

– Egyesek nehezen értik meg, hogy amire már nincsen szükségük, azért még fizetniük is kell – jelentette ki egy előadása során dr. Kiss Tibor, a BIOKOM vezetője. – Pedig így van, hiszen azok feldolgozása pénzbe, súlyos összegekbe kerül.

Pécs ebben az iparágban, az elmúlt másfél évtizednél hosszabb időszakban az élen járt. Még bőven nem tartozunk az ebből a szempontból elmaradott területek közé. A mostani gigantikus beruházással a lépéselőny megtartható. Főleg ha felelősen szeretnénk gondolkodni, gondoskodni a jövő generáció sorsáról is. A többi már csak pénz kérdése, mert a helyi szándék adott.

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés