Kezdőlap > Közélet > Kodályra emlékeztek

Kodályra emlékeztek

2017. március 09. csütörtök, 16:19 Bereczki Lajos Közélet
PDF
Játékos vetélkedővel emlékeztek meg Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján, március 7-én a nagy magyar népzenekutató - komponistáról. Az Apáczai Nevelési Központ Művészeti Iskolájának szervezésében, a megye hat iskolája képviseltette magát öt fős csapatokkal. Egy társasjáték segítségével elevenítették meg Kodály életének legfontosabb állomásait.

Remek kezdeményezés, méltó megvalósítás – ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a keddi összejövetelt, amely az ANK Színháztermében zajlott. Izgatott gyermekarcok, felsős lányok és fiúk töltötték meg az előteret, zsivajjal, nevetéssel hangolva a nagy eseményre. A Művészeti Iskola Igazgatónőjével, Szelierné Czina Györgyivel beszélgettem az ötletről és annak megvalósításáról.

- Ki kezdeményezte ezt a vetélkedőt? 
- A megyei művészeti és általános iskolák között elindult egy párbeszéd arról, hogy miképp lehetne emléket állítani Kodály halálának 50. évfordulóján a zene polihisztorának, hiszen ő nem csak népzenegyűjtő, zenetudós és zeneszerző volt, hanem zenepedagógus is. Felmerült, hogy emlékezzünk meg róla, ha nem is együtt, de valamilyen formában mégis közösen. Mi felvállaltuk, hogy élére állunk a kezdeményezésnek és szervezünk egy olyan összejövetelt, amely a személyét állítaná a középpontba.

- Nem klasszikus vetélkedőt szerveztek, ennek mi az oka?
- Szerettük volna, ha a gyerekek nem versengenek, és egymás legyőzésével foglalkoznak, hanem megismernek fontos részleteket Kodály munkásságáról, hallgathatnak hozzá kapcsolódó zenéket, közösen énekelhetnek, mellesleg oldott hangulatban tehetik mindezt. Az is fontos volt, hogy játékos formában történjen a vetélkedő, ezt egy véletlen tette lehetővé. Egyik kollégánk Erdélyből hozott egy társasjátékot, amely Kodályról, az ő életművéről szól, mellesleg Magyarországon sajnos nem kapható. Ezt tanulmányozva derült ki, hogy akár nagy méretben, több csapattal is működhet, így lett ez a társasjáték a megemlékezés remek eszköze, segítője. 

- Hasonló, mint egy másik, hagyományos társasjáték?
- Igen. Van egy tábla, amin lépegetni kell bábukkal, vannak mezők, amelyeken feladatok vannak, lehet nyerni bónuszokat, szóval egy valódi, izgalmas járték, ami Kodályról, az ő munkásságáról szól.


Hat csapat, harminc gyerek játékban


- Hányan jelentkeztek és honnan jöttek a csapatok?
- Bár időben meghirdettük az eseményt, tudni kell, hogy a művészeti iskoláknál a tavasz nagyon zsúfolt különböző rendezvényekkel, versenyekkel, megyei és országos döntőkkel. Ennek ellenére az általunk előzetesen tervezett hat csapat nevezése megtörtént. Kettő az ANK-ból, egy pécsi iskola, Siklós, Hosszúhetény és Komló küldött még csapatokat. Hangsúlyoznom kell újra, hogy nem verseny volt. Minden résztvevő kapott egy tortaszeletet egy szép, névre szóló oklevelet, az iskolák pedig hazavihettek emléklapot.

- Milyen feladatok voltak a játék során?
- Voltak elméleti tudást igénylő feladatok, zenehallgatási anyagokat adtunk ki, amelyből fel kellett készülni, de volt csapat és együttes népdaléneklés is. Öten érkeztek iskolánként, így harminc gyerek vett részt ebben a délelőtt 11 órakor kezdődő és délután kettőkor végződő játékban. Én úgy láttam, hogy nagyon élvezték a résztvevők ezt a három órát. Úgy gondolom elértük a célunkat és az ott lévő gyerekek közül egészen biztos, hogy mindenki tudni fogja, hogy ki volt Kodály Zoltán.

- A zenei bejátszásokon, a társasjátékon és a dalénekléseken kívül volt más érdekesség is ezen a napon? 
- Mivel a színházterem, ahol voltak a résztvevők remek adottságokkal rendelkezik, így rengeteg képet, videót vetíthettünk, sok volt közülük a kevésbé ismert, illetve több ritkaságot is láthattak. Tehát vizuálisan is tudtunk érdekes tartalmat közvetíteni.


Figyelő szempárok, érdeklődés az arcokon

- A játékosok milyen korosztályt képviseltek?
- Javasoltuk, hogy az öt fő az iskolák 7-8. osztályos tanulói közül kerüljön ki, hiszen tetemes elméleti és zenei anyagot kellett ismerniük, ezt a kisebbek nem tudták volna ennyi idő alatt elsajátítani. Itt kell megjegyeznem, hogy nem csak a diákok előtt hajtok fejet, a tudásuk miatt, hanem a tanáraik előtt is, akik a napi rutin mellett képesek voltak felkészíteni őket az eseményre, hiszen nem kevés időt kellett erre szánni. A szervező kollégáimnak is köszönetet kell, hogy mondjak, személy szerint Lovász Péternének, Szuprics Editnek és Kovács-Werczel Karolinának, akik játékmesterként működtek közre ezen a napon.

- Volt már hasonló rendezvény a Művészeti Iskola szervezésében? 
- Tizenöt évvel ezelőtt egy Liszt zeneműveltségi vetélkedőnek voltunk a házigazdái, Várnai tanár úr volt a moderátora ennek. Akkor még nagyon komoly verseny volt a csapatok közt. Ezen kívül házigazdái vagyunk a megyei gitár és furulya találkozóknak, országos társas és modern táncversenyeknek és még sok egyéb rendezvénynek. Ez a mostani esemény egyedülálló volt, ilyennel még nem próbálkoztunk, de nagyon örülünk neki, hogy jól sikerült, sokan csatlakoztak hozzá és vidékről is több csapat érkezett. A jövőben is szeretnénk hasonló, játékos rendezvények házigazdái lenni, hiszen a tantestület nagyon kreatív és vállalkozó szellemű.


A végeredmény

Hozzászólások

 
0 #3 Randcob 2019-07-01 11:16
Silagra Online Shop cialis 5 mg best price usa Buy Amoxicillin Spain
Idézet
 
 
0 #2 Randcob 2019-06-19 03:25
Dadha Pharma Euro Levitra In Farmacia [censored] Online Prescriptions Canada Buy [censored] Pills
Idézet
 
 
0 #1 Randcob 2019-06-06 03:32
Cnadian Drug Mall Medicine For Sale In Canada Sildenafil [censored] [censored] For Sale Canada
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés