Kezdőlap > Közélet > 60 éve a világűrben - Űrkalandos hétvége a Planetáriummal

60 éve a világűrben - Űrkalandos hétvége a Planetáriummal

2017. október 01. vasárnap, 10:43 Közélet
PDF

1957. október 4-e világtörténelmi dátum. Ekkor lőtték fel a világűrbe az első ember alkotta objektumot, a Szputnyik–1 műholdat, így ezt a dátumot tekintjük az űrkorszak kezdetének. 2017. október 6–8. között a Zsolnay Negyed Planetáriuma a 60 éves évfordulóhoz kapcsolódóan tematikus hétvégével várja a kicsiket és nagyokat, ahol több mint 20, az űrkutatással és a csillagászattal kapcsolatos programon vehetnek részt.

A hétvége során láthatók lesznek a legnépszerűbb planetáriumi bemutatók, amelyek közül A világűr felfedezése című előadás kifejezetten az űrkutatás történetét, eredményeit, érdekességeit mutatja be. A legkisebbeket új előadás várja a Planetáriumban, Mesék az űrhajókról címmel. 

Dr. Pirkhoffer Ervin előadásában hallható lesz a Csillagászati Hét egyik legsikeresebb előadása, melynek címe: Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből?  Az előadáson górcső alá kerülnek többek között az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció és a Star Wars ismert jelenetei.

Az űrkalandos hétvégén az interaktivitás is nagy szerepet kap. Derült idő esetén az érdeklődők ingyenesen részt vehetnek a Csillagteraszon zajló esti távcsöves bemutatón, ahol a nemzetközi űrállomást is megpillanthatják. A Látogatóközpont előtti biztonságos napfoltmegfigyelésen távcsővel megtekinthető a Nap felszíne. Szombaton a Látogatóközpontban Legyél Te is kiscsillagász! címmel tartanak ingyenes foglalkozást a 6-12 éves korosztálynak a csillagászat és az űrkutatás témájában, ahol a gyerekek igazi űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

A Varázsóra programsorozat ezúttal Földöntúli kísérletekkel jelentkezik, amely során a légkörön kívüli viszonyok és a súlytalanság állapotának témájában vizsgálódnak a résztvevők, sőt, megfejtik a jedi lovagok kardjainak titkát is.

Október 4-e az Állatok világnapja is, így ebből az alkalomból a Pécs Környéki Állatmentő Alapítvány állatsimogatója színesíti a hétvégét.

A programsorozat bármely napján két jegyköteles program látogatása esetén 15% kedvezmény jár a jegyárból!

Akiket magával ragadott a csillagászat, azok számára különösen ajánlott a Zsolnay Negyed Planetáriumában zajló Csillagászati szakkör. A szerdánként 17 órakor jelentkező szakkörhöz a 8-14 éves érdeklődők a tanév során bármikor csatlakozhatnak.

További információ: http://www.pecsprogram.hu

 

Forrás: ZSÖK

Hozzászólások 

 
0 #2 Nsdgwi 2021-07-04 09:01
Sxgxpt - best ed pill Imizqy
Idézet
 
 
0 #1 Lkabbm 2021-07-04 00:24
Yyjuiv - erectile dysfunction pills over the counter Hcebyy
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés