Kezdőlap > Közélet > Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben!

Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben!

2020. március 10. kedd, 12:19 Közélet
PDF

Különleges apropója van az idei Csillagászati Hétnek: idén ünnepeljük az első magyar űrrepülés 40 éves évfordulóját, ehhez kapcsolódóan az esemény vendége lesz Farkas Bertalan is! Az első magyar űrhajóson kívül további közel 30 izgalmas program várja az égbolt szerelmeseit a Zsolnay Negyedben március 23–29. között.

Immár hatodik alkalommal rendezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Csillagászati Hetet. Ennek keretében érdekes csillagászati-űrkutatási előadások, távcsöves bemutatók, gyerekprogramok és a legnépszerűbb planetáriumi vetítések várják az látogatókat a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, az ELTE tudományos főmunkatársa a magyar űrtevékenység jelenéről és jövőjéről tart előadást, ahol az is kiderül, lesz-e új magyar űrhajós.
Farkas Bertalannal, az első magyar űrhajóssal a Zsolnay Negyed Planetáriumának csillagászai, Dr. Gyenizse Péter és Dr. Nagyváradi László fog beszélgetni.

Tavaly elképesztő sikert aratott Dr. Kovács József (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium), aki az Interstellar (Csillagok között) című film tudományos hátteréről beszélt, így az előadó idén visszatér, új témával. Ezúttal a 2015-ös Mentőexpedíció című filmről lesz szó, kiderül, hogy a filmben látott, vörös bolygón tapasztalt események mennyire állják meg a helyüket a valóságban, és mik a leghasznosabb túlélési tanácsok kezdő marslakóknak.

Hogyan is beszélgessünk a földönkívüliekkel? – az idegenekkel való kommunikáció valóságalapja a Kapcsolat című filmben címmel tart előadást egy több szempontból is rendhagyó páros: Dr. Nagy Ádám humán kutató és sci-fi őrült, míg Dr. Orosz László fizikus, aki utálja a sci-fit.

Idén lesz 30 éve, hogy Föld körüli pályára állították minden idők talán legismertebb és legnépszerűbb űrcsillagászati műszerét, a Hubble-űrtávcsövet. Ennek rejtelmeibe avatja be a közönséget Frey Sándor (tudományos főmunkatárs, MTA CSFKI).

Az előadásokat planetáriumi előadások és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki, valamint igazi kuriózumnak számító gyerekprogramok is lesznek: a kicsik megérinthetnek igazi meteoritot, irányíthatnak robotot, felpróbálhatnak egy űrhajós sisakot, valamint láthatnak dínólábnyomot és mamutfogat is.

A látogatók a Csillagászati Hét programjaival is részt vehetnek a Nyerj görögországi nyaralást a Planetáriummal! nyereményjátékban.

Részletek:
https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/csillagaszati-het-2020


     Forrás: ZsÖK                  

Hirdetés
Hirdetés