Kezdőlap > Közélet > Megújul a Panoráma-sétány a Havihegyen

Megújul a Panoráma-sétány a Havihegyen

2021. május 01. szombat, 18:31 Közélet
PDF
Zajlanak a „Pécs parkjai megújulnak”- program munkálatai. Ennek keretében az önkormányzati képviselők támogatásával évente számos zöldterületet, parkot, és kirándulóhelyet újítanak meg a BIOKOM NKft. munkatársai. A havihegyi Panoráma-sétányon új teraszkilátó épül, távcső viszont egyelőre nem lesz.
A pécsiek és a városba látogató vendégek körében is népszerű kirándulóhely a Havihegy, ami természetvédelmi terület. A környék felújítása előtt ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel zajlott egyeztetés a parkrekonstrukcióról.

- Régóta fennálló problémát jelent, hogy a havihegyi szikla védett terület, a jobb panoráma reményében mégis nagyon sokan másznak fel rá. Ez amellett, hogy balesetveszélyes, még a természetre is káros, hiszen gyorsítja a szikla kopását és pusztulását. Éppen ezért döntött úgy a város, hogy a közelben, egy nemrég megvásárolt területen panoráma-teraszt alakít ki, ahonnan ugyanaz a páratlan panoráma tárul a látogatók elé, mint a szikláról – mondta el P. Horváth Tamás, a terület önkormányzati képviselője, aki képviselői keretéből támogatta a környék megújulását.

A terasz kialakításának feltételeit szakemberek vizsgálták meg, jóváhagyásukat követően megkezdődött a terület megtisztítása. Elsősorban a korábbi tulajdonos által odahordott építési törmeléktől és nem odailló tereptárgyaktól kellett megtisztítani a környéket, ezzel a munkával a napokban végeznek a BIOKOM NKft. munkatársai.

- Bár kifejezetten jó ötletnek tartom, és támogattam, hogy más nagyvárosok hasonló kilátóinak mintájára a teraszon panoráma-távcsövet létesítsünk, ez ellen a környék lakói tiltakoztak. Tiszteletben tartjuk a véleményüket, és ezért mégsem létesül távcső az új teraszon, amely ezzel együtt is vonzó célpont lehet a pihenésre vágyó pécsiek és az idelátogatók vendégek számára. Arra számítok, hogy az új környezet még kedveltebbé teszi a környéket a kikapcsolódásra vágyók szemében – fogalmazta meg P. Horváth Tamás.

Nemcsak a havihegyi panoráma-terasz lesz újdonság a környéken. A „Pécs parkjai megújulnak”-program részeként ugyanis a Tettyéről a sétányig vezető gyaloghíd is megújul. Itt a korhadásnak indult fadeszkákat már elbontották a BIOKOM NKft. alvállalkozójának munkatársai, akik az új, tartós burkolat felszerelését is megkezdték.

- A Panoráma-sétányon már kikerültek a felújított utcabútorok és hulladékgyűjtő-edények, pótoltuk a hiányzó pollereket, és már folyamatban van a Tettye gyalogjáró híd faszerkezetének felújítása is. Hamarosan megkezdődnek a parkosítási munkák, a környék civil szervezeteivel egyeztetve főként cserjéket, és egyéb növényeket fogunk itt telepíteni. A Havihegy környékének rendezését várhatóan június végére fejezzük be – foglalta össze Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezetője.

A „Pécs parkjai megújulnak”-program részeként más területek, így például a Mandulás tornapálya, illetve a Malomvölgyi parkerdő és a Puskin tér is megújul a következő hónapokban.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Hirdetés
Hirdetés