Kezdőlap > Közélet > Az új magyar űrhajóstól a következő holdraszállásig - Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

Az új magyar űrhajóstól a következő holdraszállásig - Csillagászati Hét a Zsolnay Negyedben

2023. március 22. szerda, 09:48 Közélet
PDF

Március 23–26. között visszatér a Csillagászati Hét, nem is akármilyen programmal: Hallhatunk többek között a James-Webb űrtávcső legújabb felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól, a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról, sőt ismét műsorra tűzik a korábbi években nagyon népszerű, a sci-fi filmek valóságtartalmát vizsgáló előadást is. Kizárólag ezen a hétvégén fulldome vetítések is lesznek a szokásos előszavas planetáriumi előadások mellett.

A magyar űrtevékenység jelene és jövője címmel tart előadást Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos. Izgalmas időszakot élünk, ugyanis 4 jelöltre szűkült a leendő magyar űrhajós kiválasztási folyamata. Ennek hátteréről, érdekességeiről is hallhatunk az előadáson.

Még az előző évszázadban kezdték tervezni, végül több mint 10 milliárd dollárba került és 2021 decemberében állították pályára. Mi történt azóta a James Webb-űrtávcsővel és mik az első év eredményei? Kiderül Dr. Frey Sándor előadásán.

Az Apollo program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis programot. Ennek egyik célja visszatérni a Holdra és az első lépések már sikeresen meg is történtek. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és a tervezett következő lépéseiről ad áttekintést.

Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből? Az űrkutatás népszerű kérdései évről évre megihletik a filmkészítőket, ám sokszor kiszínezik azt. Mit higgyünk el mindebből? Olyan sci-fi filmek jelenetei alapján ismerhetjük meg a választ, mint az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars és a Star Trek.

A gyerekek izgalmas Mars-küldetésen vehetnek részt, amely során tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó felszínén, vagy akár űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével az szokásos planetáriumi vetítések mellett kizárólag ezen a hétvégén fulldome vetítések is lesznek több korosztály számára. A filmek teljes kupolás, látványos 3 dimenziós térhatásúak, amely során a nézők szinte megérinthetik a csillagokat, bolygókat.

Ezen kívül rengeteg kísérő program várja az érdeklődőket: távcsöves bemutatók, biztonságos napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, Varázsóra fizikai bemutatók és virtuális valóság játékok a VR Univerzumban.

Részletek: https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/csillagaszati-het-2023

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés