Kezdőlap > Közélet > A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatunk a Csillagászati Héten!

A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatunk a Csillagászati Héten!

2024. február 22. csütörtök, 16:39 Közélet
PDF

Túlélési tanácsok kezdő marslakóknak, beszélgetés a négy magyar űrhajósjelölttel, a sötét anyag titkai Dr. Kiss L. László csillagász előadásában és az univerzum megtapintása – a Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is március 18–24. között a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Hétköznapokon 17 órától a legkiválóbb hazai szakemberek előadásai hallhatók. Ismeretlen erők mozgatják az Univerzumot: a sötét anyag és sötét energia nyomában címmel tart ismertetőt Dr. Kiss L. László, Széchenyi- és Prima Primissima-díjas csillagász.

A Mentőexpedíció című film valóságtartalmát veszi górcső alá Dr. Kovács József a Hasznos túlélési tanácsok kezdő marslakóknak – Valódi tudomány a vörös bolygón című előadás során.

Dr. Hegedüs Tibortól a csillagok, csillagrendszerek életéről hallhatunk érdekességeket. Dr. Nagy Ádám pedig olyan népszerű sci-fi és fantasy filmek magyar vonatkozású érdekességeit szedi össze, mint a Star Trek, az Érkezés, a Múmia vagy a Harry Potter.

A HUNOR-program során kiválasztották azt a négy űrhajósjelöltet (Dr. Schlégl Ádám, Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Szakály András), akik közül a tervek szerint valaki a Nemzetközi Űrállomáson végezhet majd kutatómunkát. A felkészülésről, az előttük álló feladatokról, tervekről beszélget velük dr. Nagyváradi László és dr. Gyenizse Péter.

Igazi különlegesség lesz a Tapintható Univerzum interaktív kiállítás. A Bakonyi Csillagászati Egyesület hallható-tapintható programja összesen 90 tapintható, domborított, egyedileg festett modell segítségével mutatja be a Naprendszerünk égitesteit. Az egyes makettekhez részletes audio-leírás tartozik. A tapintható, interaktív tárlat megalkotói a vak és gyengénlátó embereknek hiánypótló módon nyújtanak betekintést az univerzum leginkább látás útján megismerhető, izgalmas világába. A program érdekessége, hogy látók és látássérültek is egyformán élvezhetik és megérthetik azt.

Az előadásokat planetáriumi vetítések és ingyenes távcsöves bemutatók egészítik ki. Sőt, a csillagászpalánták Mars-küldetésre indulhatnak, ahol űrhajós sisakot is felpróbálhatnak!

Hétvégén izgalmas csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket. Részt vehetnek földönkívüli Varázsórán, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, és igazi kis csillagászokká is válhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók többek között Szimat Kapitány vezetésével, de az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek.

A programok a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumában és Látogatóközpontjában zajlanak.

Teljes programsor: https://www.zsolnaynegyed.hu/planetarium/csillagaszati-het-2024

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés