Közös kiállítással emlékeznek a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsett

Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Közös kiállítással emlékeznek a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsett

Közös kiállítással emlékeznek a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra Budapesten és Pécsett

2023. március 01. szerda, 15:12 Képzőművészet
PDF

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat április 13-án a Szépművészetiben nyílik meg, ahol három hónapig lesz látható.

 

Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot szintén három hónapig láthatja a városban a nagyközönség. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből, a baranyai vármegyeszékhelyen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is. 

Amíg a pécsi múzeum Csontváry művei a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec alkotásaiból válogatott kiállítást láthatnak a Janus Pannonius Múzeumban április 17. – július 16. között.  A Szépművészeti gyűjteményében őrzött gazdag anyagból 2014-ben, a mester születésének 150. évfordulóján nyílt tárlat a fővárosban, amelynek több mint százezer látogatója volt, de az elmúlt években nagy sikerrel mutatkozott be a különleges kollekció Rómában és Pekingben is.

A közös kiállítások után a pécsi Csontváry Múzeum megszépülve, a korábbi tárlattal várja látogatóit.

Forrás: JPM

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ma 2024. március 28., csütörtök, Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
Sok boldogságot kívánunk!

FaceBook

Archívum

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés