Kezdőlap > Kultúra > Kiemelt cikkek > Elvarázsolt fényerdőtől a mesterséges intelligenciáig – húsz fényalkotás a Zsolnay Fényfesztiválon!

Elvarázsolt fényerdőtől a mesterséges intelligenciáig – húsz fényalkotás a Zsolnay Fényfesztiválon!

2024. június 21. péntek, 09:30 Kiemelt cikkek
PDF

A Zsolnay Fényfesztivál velejét az adja, hogy az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Ez az összesen 20 helyszín alkotja a Fény Útját. A július 4-7. között tartó fesztivál során az érdeklődők egyaránt találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, valamint statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal.

A Kodály Központ hangversenytermében kerül bemutatásra az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, Shohei Fujimoto első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, mely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

A Kodály Központ melletti Balokány Liget elvarázsolt fényerdővé változik. A Lucid Collective csapata a parkot a fény, a hang és a köd egyszerre vibráló és nyugalmat árasztó szentélyévé alakítja át, energiahatékony és fenntartható anyagok felhasználásával.

A Zsolnay Negyedben a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán egy öt részből álló, élő festészeti performanszként is értelmezhető generatív lézer vetítés látható. Egy kör alakú vásznon az élő emlékezet elevenedik meg, annak lüktetése, életereje, elvesztése és az, ami belőle megmaradt.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója Fork Imre lesz. Az erős graffitis háttérrel induló urban designer már 25 éve fest, több munkájával az m21 Galéria STREET UP nemzetközi urban art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt. A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy „kistestvére” is debütál a Szepesy utcában, ahol helyváltoztatás nélkül is utazhatunk, ugyanis a teljes járda felület mozgásba lendül a talpunk alatt.

A Széchenyi téri Dzsámi az idei Fényfesztivál alkalmával egy interaktív vetítés tömegvonzásába emelkedik, a vetítés központi eleme egy Nap szerű égitest, aminek részévé válhatunk mi magunk is.

Az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpontban a Limelight csapata az idei Fényfesztiválra egy 5 perces immerzív 3D vetítéssel készül, ami az élet keletkezését mutatja be.

A Nádor Galéria kistermében a tűz áll a középpontban, ami a kiterjesztett valóság segítségével jelenik meg. A Stolen fire című munka egy romantikus digitális kísérlet arra, hogy az elidegenedésből származó hiányérzeteket az illúzióval pótoljuk.

Ugyanitt a nagyteremben a mesterséges intelligencia jelenik meg: Egy ipari környezetben használt robotkar ezúttal egy projektort mozgat, a vetített tartalmat a látogatók maguk alakíthatják egy intelligens program segítségével. A LuminAI segítségével nemcsak a körülöttük lévő tereket világíthatják meg, hanem az ötleteiket is vizualizálhatják.

A sci-fi kedvelők mindenképp látogassanak el a Baranya Vármegyei Közgyűlés Dísztermébe, ahol a francia Studio Joanie Lemercier alkotása látható. Joanie Lemercier francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, népszerűségét mutatja, hogy Jay Z-vel és Flying Lotus-szal is együttműködött már. A környezetvédelmi aktivistaként is tevékeny Lemerciert a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja. Pécsett látható audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

A Jakováli Hasszán dzsámi egy hipnotikus erejű helyszín, ami délutánonként audiovizuális előadásoknak ad otthont, esténként pedig két kupolavetítés lesz látható. Az egyik a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny tavalyi közönségdíjasa, a thaiföldi DecideKit munkája, a másik a Zsolnay Light Art 2021-es első helyezettjének, a német ruestungsschmie.de csapatának alkotása.

A jól megszokott helyszínekre is érdemes ellátogatni: A Színház téren lézertáncot láthatunk, a Barbakán hengeres épülete a poklot a mennyel összekötő tengellyé alakul, a Civil Közösségek Házában a Light Art Museum Budapest munkáiból látható csoportos kiállítás, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban egy holografikus vászon látható, amit a látogatók kelthetnek életre. A Martyn Ferenc Múzeum udvarában működő Fényművésztelep továbbra is egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy bemutassák alkotásaikat, míg a Fénybütyköldében több helyszínen különböző világító tárgyakat készíthetnek a látogatók.

A fesztivál programjai és a Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínek. Kedvezményes, early bird jegyek június 30-ig érhetők el az alábbi linken: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/jegyek

A Fény Útja nyitvatartása: csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00, vasárnap: 21.30–00.00.

Nappal is látható: a Kodály Központ, a Civil Közösségek Háza és a Jakováli Hasszán Dzsámi péntektől vasárnapig már déli 12:00 órától várja az érdeklődőket.

Forrás: ZsÖK

Hirdetés
Hirdetés