Kezdőlap > Kultúra > Film > Pacifiction - Pécsett is látható Albert Serra új filmje

Pacifiction - Pécsett is látható Albert Serra új filmje

2023. március 15. szerda, 10:36 Film
PDF

Március végén visszatér a Cinema Niche, hogy bemutassa a katalán provokatőr, Albert Serra grandiózus új filmjét, a Pacifiction-t. Ezúttal két budapesti, illetve egy pécsi vetítés kerül megrendezésre. Március 31-én, a film pécsi vetítése után a Szabadkikötőben afterpartit is tartanak, melyre a belépés Pacifiction mozijeggyel ingyenes.

A finom modorú, számító De Roller (Benoît Magimel) a régi rend, a francia kormány reprezentánsa a francia polinéziai Tahitin. Feladatköreit lazán értelmezi, mindennapjait homályos természetű intrikák szövik át. Mindeközben sötét gyanú kezd terjedni a szigeten: tengeralattjáró állomásozik a part közelében, ami a nukleáris gyakorlatozás újrakezdését jelentheti. De Roller főhadiszállásai, barátai és ellenségei között bolyong, úgy tűnik, nálunk, nézőknél sokkal jobban kiismeri magát Tahiti útvesztőiben. Az őslakosok szervezkednek, a külföldiek bizniszelnek, az egyház hatalmaskodik, kétes figurák fordulnak meg a szigeten, mégis mindennek mintha csak abból a szempontból lenne jelentősége, hogy De Roller egzotikus bárja zavartalanul működhessen.

Albert Serra alkotása nagy port kavart a Cannes-i Filmfesztiválon, az év végén pedig a Cahiers du Cinéma 2022 legjobb filmjévé választotta. A Pacifiction a politikai thriller műfaját megelevenítő szerzői reflexió, amely az Apokalipszis mosttal (1979), Alan J. Pakula trilógiájával és Jacques Rivette korai filmjeivel egyaránt párbeszédben áll, ezzel újabb fejezetet nyitva a rendező kontrasztokra épülő életművében.

A pécsi premier után, a budapesti vetítésekhez hasonlóan fantasztikus "afi" bulival készülünk a Szabadkikötőben - Mesterházyval és szovjettel. A belépés Pacifiction mozijeggyel ingyenes, anélkül 1500 Ft.

Tahiti rózsaszín égboltja alatt egyre nyomasztóbbá válik a hangulat: a polinézek szervezkednek, a francia tengerészgyalogosok alkoholba fojtják zaklatottságukat, egy portugál férfi hírét kelti, hogy ellopták az útlevelét. Az egymáshoz látszólag csak nagyon lazán kapcsolódó eseményeket De Roller, a fehér öltönyös, kék napszemüveges francia üzletember és politikus próbálja értelmezni. Olyan embernek mutatja magát, aki mindenről tud és mindent ért ami a szigeten történik, igyekszik a bennfentesség látszatát kelteni, mégis fokozatosan kicsúszik a lába alól a talaj. Közkedvelt, Paradise Nights nevű bárja az egyetlen hely, ahol még kézben tartja az irányítást. Innen választ magának bizalmast, Shannaht, aki kitüntetésnek érzi De Roller figyelmét, és mindenben kész támogatni őt.

A főszerepet Benoît Magimel alakítja, aki olyan filmekkel kezdte a pályáját, mint A gyűlölet vagy A zongoratanárnő, mára pedig a francia színjátszás széles körben ismert sztárja lett. Mellette Serra olyan lenyűgöző tehetségeket fedezett fel, mint Pahoa Mahagafanau, Matahi Pambrun, de a katalán rendező állandó színésze, Lluís Serrat Masanellas is feltűnik a filmben.

Jegyek kaphatók az Apolló Mozi weboldalán és jegypénztárában. További információk az Apolló facebook eseményénél, valamint a Cinema Niche facebook és Instagram oldalán.

Vetítések:
2023. március 25. szombat 20:00 Toldi Mozi (Budapest)
2023. március 31. péntek 19:00 Apolló Mozi (Pécs)
2023. április 16. vasárnap Uránia Nemzeti Filmszínház (Budapest)

Idézetek
"Csak a pillanatkép érdekel. Ebben az esetben a paradicsom ábrázolása, amely elgondolkodtat, vajon valóban létezik-e, vagy csak délibáb; akár a nukleáris kísérletek újrakezdése, a francia mérnökök érkezése, a korrupció és az ingatlanspekuláció – talán mindez igazából a paradicsom ellentéte, a gyarmatosítás egyfajta folytatása a 21. században." – Albert Serra
"Csak a legfontosabb marad: az emberi létezés elemi önellentmondása." – Albert Serra

"A Pacifiction szinte minden képkockáját elbűvölő nézni, Magimel karrierje egyik legjobb alakítását nyújtja, Serra pedig lenyűgöző munkát végez, felhasználva főszereplőjének elurakodó irrelevánsságát, hogy filmjét a liminális terek felé tolja. Ha lehetőséged van nagyvásznon látni, ne hagyd ki." – C. J. Prince / The Film Stage

Az alkotóról
A katalán Albert Serra a kétezres évek közepén tűnt fel, és első nagyjátékfilmjeitől, a Crespiàtól (2003) és az Honor de cavalleriától (2006) fogva világos volt, hogy példa nélküli mind a világításhoz, a díszletekhez, az esztétikai tömörséghez, mind a színészekhez, az excentrikus karakterekhez és az adaptációhoz fűződő viszonya. Filmjei jellemzően kosztümös történetek feldolgozásai, amelyekben uralom és vágy, testiség és politikum, magasság és durvaság feszültségét mutatja meg festői szépségű, természetes fényeivel.

Leghíresebb munkái az Erdélyben forgatott Història de la meva mort (Story of My Death, 2013), a haldokló király történetén keresztül az abszolutizmus természetét vizsgáló La mort de Louis XIV (The Death of Louis XIV, 2016) és a totális dominancia 18. századi, színpadias-esztétikai kísérleteivel foglalkozó Liberté (2019). Egyetlen képkockáról felismerhető, páratlan stílusú filmjei az európai arisztokrácia lélektanáról, a babonákról, az etikettről, a szüntelen zabálásról, és a szadizmus élvezetéről szólnak.

Serra formáját a barokk udvari festészet és a digitális filmkészítés lehetőségei egyaránt meghatározzák. Képei nem abban az értelemben festőiek, hogy „szépek”, inkább a festészet elemi problémái izgatják a rendezőt, miközben látványvilága feltétele a digitális utómunka szabadsága. Ahogy Serra világítási gyakorlatában tetten érhető a naturalizmus, úgy filmjei hangsávját is a természet gazdagítja, a tűz ropogása, szél fúvása, a zsíros hús leomlása a csontról.

A Pacifiction bemutatója Cannes-ban volt, és bár nem lett díjazott, a Cahiers du Cinéma tavaly év végi listáján a legjobb filmnek választotta. Serra nem szorul rá a kritikusok elismerésére, saját magára rendszeresen úgy hivatkozik, mint a legnagyobb élő spanyol rendezőre.

Mi az a Cinema Niche?

A CINEMA NICHE (nís) egy olyan vetítéssorozat, ahol itthoni mozikban korábban be nem mutatott, kortárs filmeket lehet megnézni nagyvásznon, magyar felirattal. Keressük azokat a kíváncsi embereket, akiknek elhozhatjuk a nemzetközi fesztiválokon látott korszakos mesterműveket és más személyes kedvenceinket. Segítünk az óriási zajban felhívni a figyelmet olyan filmélményekre, amiket kár volna kihagyni bárkinek, akit érdekel ennek a művészeti ágnak a fejlődése vagy csak szeret különleges és emlékezetes filmeket nézni.

A sorozat korábbi vetítései:
01. Pablo Larraín / The Club
02. Jia Zhangke / A Touch of Sin
03. Carlos Reygadas / Our Time
04. Apichatpong Weerasethakul / Memoria
05. Gaspar Noé / Vortex
06. Terrence Malick / A Hidden Life
07. Riley Keough & Gina Gammell / War Pony

Forrás: Cinema Niche

Hirdetés
Hirdetés