Kezdőlap > Kultúra > Film > Kitör a Videokrácia a régi Bóbitában

Kitör a Videokrácia a régi Bóbitában

2011. november 03. csütörtök, 10:08 Film
PDF

Exkluzív alkalmat ígér a ma induló Videocracy nemzetközi videóművészeti fesztivál. A már jól ismert budapesti Crosstalk Video Art Festival a pécsi SYNOPTIC Vízióaudiális Művészeti Találkozó közösen prezentálja legújabb videóprogramját november 3-tól 6-ig a régi Bóbitában.

 



 

 

Összesen 86 művész videómunkáját láthatják a kiállítást látogatók 2011 november 3 és 6 között a Régi Bóbita Bábszínházban (Mária u.18). Míg a Crosstalk a “dokumentáció”, mint műfaj és forma témakörét feszegeti, a Synoptic a kortárs kelet-szlovák trendet mutatja be, addig a fesztivál 3. szeletét kitöltő  „A Generation – Revisit” projekt kortárs izraeli videómunkákat hoz Pécsre Avi Feldman válogatásában. A kiállítást esti programok kísérik, kerekasztalbeszélgetés, zenei performanszok hallhatók a bábszínház és a fesztivál after party helyszínén, a Nappali Bárban egyaránt.

A Synoptic (előzőekben 'Szemlétek' Fesztivál) 2004 óta évente megvalósuló rendezvény Pécsett, mely a kortárs vizuális művészetekre fókuszál. 2011-ben egy kulturális csereprogramot szerveztek partnerükkel, a kassa-i Tabacka KulturFabrik-kal. Céljuk, hogy a szlovák-magyar kulturális és társadalmi kapcsolatokat megerősítve több művészeti eseményből álló fesztivál valósuljon meg Kassán és Pécsett kiállítások, workshop-ok, előadások és zenei performanszok formájában.

Első alkalommal mutatkozik be Pécsett a már jól ismert Crosstalk Video Art Festival. Az elmúlt 3 évben a Crosstalk videóművészeti esemény – mely az év során havi rendszeres-séggel médiaművészek munkáit sorakoztatja fel – fontos kiállítási platformmá vált. Ebben az évben a Crosstalk a "dokumentációra", mint műfaji és formai jelenségre fókuszál.

A berlini születésű, de Izraelben nevelkedett Avi Feldman (szül.:1976, Montreal, Kanada) izraeli kortárs videómunkákból álló válogatást mutat be a fesztivál keretein belül, továbbá egy előadást tart a "bizonyság" és "tanúság" témakörében. Egy nyitott beszélgetés keretében megismerkedhetünk az izraeli művészek munkáival, akik mind privát, mind globális történelmi eseményeket (történeteket) mesélnek el. Látszólag az "igazság" lenyomatai tűnnek fel ezeken, ámbár ez nem jelenti a valóság igazolásait. Videó és filmes munkákra összpontosítva, Feldman felismeri annak lehetőségét, hogy ez a művészeti médium kizárólagos bizonyítékok gyakori formája és egyszerre képes az emlékek megőrzésére és torzítására.

A Generation - Revisit, Crosstalk Video Art Festival és a Synoptic Vízioaudiális Művészeti Találkozó bemutatja:
Videocracy: Nemzetközi Videóművészeti Fesztivál
2011 november 3, csütörtök – november 6, vasárnap
MEGNYITÓ: november 3, csütörtök, 19.00
Régi Bóbita Bábszínház, Maria utca 16, Pécs

program: http://www.sosemart.hu/videocracy

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés