Kezdőlap > Kultúra > Film > Hatalmas siker volt az interaktív film

Hatalmas siker volt az interaktív film

2012. szeptember 25. kedd, 10:23 Film
PDF

Rendkívüli érdeklődés övezte szeptember 24-én az Urániában a Kiddo című interaktív film magyarországi bemutatóját. Arad Város Napján négy vetítés során alakíthatta a közönség a fiatal boxolóhölgy életének epizódjait. Az esemény a Dél-dunántúli Filmalap, az Aradi Filmalap, az ONO Pictures és Pécs Város Önkormányzatának szervezésében valósult meg. A rövidfilm után a film egyik producere, Onoriu Felea készséggel válaszolt a nézők kérdéseire és elmondta, jövőre a Kiddo-ból nagyjátékfilmet készítenek, melynek nyolc befejezése lesz. A filmes szakember az interaktív moziban látja az iparág jövőjét.

 

 

Négy vetítést tartottak a Kiddo című filmből szeptember 24-én az Uránia Moziban, melyből kettő teltházasra sikerült, akkora volt az érdeklődés az interaktív mozi iránt. Az Aradon készült rövidfilm különlegessége, hogy a néző alakítja a történetet. Kiddonak nem sok öröm jut az életben. Alkoholista apját és szinte teljesen béna bátyját neki kell eltartania, létére egy cementgyárban végez nehéz fizikai munkát. Az élet egyéb területein is a kihívásokat szereti, mindene a box, itt tudja álmait a ringben tudja megvalósítani. A konfliktusokkal teli jelenetek során a nézőnek több ponton lehetősége adódik meghozni Kiddo döntéseit: egy veszekedés után felsegítse-e az apját, illetve féktelen haragjában megverje-e őt. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket a közönségnek kell eldöntenie.

 

Kiddo, a boxolólány

 

A nézők a szavazáshoz a sötétben világító kék és piros pálcikákat kaptak, és a többség dönt elve alapján folyt a mindössze 33 perces történet, egy ízelítő, ahogy Onoriu Felea, a film executive producere fogalmazott a vetítés után elhangzott ismertetőjében. Szerinte a mozi jövője az interaktivitásban rejlik, hiszen már most is életünk minden részén jelen van, gondoljunk csak a mobiltelefonokra és az internetre. Miért ne születhetnének interaktív filmek is? A Kiddo az első román interaktív film, melyből a készítők reményei szerint jövőre nagyjátékfilmet forgatnak, aminek összesen nyolc befejezése lesz, továbbfejlesztett szavazási rendszerrel. „A különböző befejezések arra fogják ösztönözni a közönséget, hogy egy filmet többször is megnézzenek, amely bevételi forrást biztosít a filmiparnak.” Az egy órával kibővített változatot előreláthatólag 2014-ben mutathatják be.

A Kiddo promóciós kampányának lezárulta után, hozzávetőleg egy év múlva a projekt felkerül az internetre, így az iskolák azt oktatási segédanyagként használhatják, mellyel a konfliktuskezelést, a toleranciát, a kompromisszumra való hajlandóságot szemléltethetik a tanárok.

A film ősbemutatója Cannes-ban volt az idei filmfesztiválon, ezen kívül Bukarestben és Kolozsváron is levetítették. A Kiddo iránt már most érdeklődik Franciaország, Anglia, a volt jugoszláv államok. A román és a magyar közönség reakciója érdekes módon nagyon hasonló volt, elárulhatjuk, Kiddo sorsát ők tovább nehezítették, a szerbiai vetítés során viszont a békésebb megoldásokat választották a nézők, „köszönhetően” a 90-es években lezajlott jugoszláv polgárháborúnak. Az emberek ott megtapasztalták a saját bőrükön, hogy az agresszió semmi jóra nem vezet. Nálunk viszont most nagyon sok a felgyülemlett feszültség, ez lehet a magyarázat az ököljog általi megoldásra.

 

Szavazás élesben (Fotó: Onoriu Felea)

 

A Kiddo huszonöt nap forgatással nyolc hónap alatt készült el, szinte teljes mértékben a forgatókönyvíró-rendező, Millo Simulov saját büdzséjéből. A filmben mindenki ingyen dolgozott, a partnereknek köszönhetően még a szállásért és az étkezésért sem kellett fizetni. Amennyiben a készítőknek mindent maguknak kellett volna állniuk, nagyjából 80 ezer eurót emésztett volna fel a produkció. Felea hozzátette, hogy a kisebb települések hasonló segítséggel készíthetnének így filmeket, utalva ezzel többek közt a pécsi vállalkozásokban rejlő kooperációs lehetőségekre.

Jelen produkció az első látványos eredménye a Keresnyei János vezette Dél-dunántúli Filmalap és az Onoriu Felea által alapított Aradi Filmalap közt egy éve kezdődött kooperációnak. A Kiddo-val kapcsolatban a pécsi szervezet vállalta a film bemutatását, melyben az Uránia abszolút partner volt. A két filmalap másik fontos közös produkciója az egy éve elkezdett Szerelmi tízparancsolat címet viselő projekt. Az Aradon és Pécsett forgatandó filmbe már egy lengyel partner is beszállt, jelenleg forrásokat próbálnak szerezni a készítők, hogy a forgatás kezdetét vehesse. A Kiddo és a többi alkotás a Be Film Friendly koncepció egy-egy eredménye, ami szeretné a közönséget, a készítőket és a döntéshozókat közös platformra hozni, így segítve az ifjú filmes generációt álmai megvalósításában.

Hozzászólások

 
0 #1 Tücsi 2012-09-28 07:04
Ez óriási volt, még sok ilyen film kellene, baromira élveztem!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés