Kezdőlap > Kultúra > Irodalom > Költészet napi forgatag a Színház téren

Költészet napi forgatag a Színház téren

2012. április 08. vasárnap, 08:31 Irodalom
PDF

Három órás folyamatos verselés magyar színészóriások megidézésével, irodalmi beszélgetések, retro könyvvásár, borkóstolás és egy hatalmas születésnapi kugler tortahogy csak néhány főszereplőt említsünk a Pécsi Nemzeti Színház, a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár, a Pannon Klassz Közösségi Kulturális Klaszter és a Pécs Médiaközpont közös költészet napi rendezvényéről.

 

 

 

Április 11-én, József Attila születésnapján délután 4 órától lírával telik meg a belváros ékköve, a Színház tér, ahová kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a szervezők. A már említett programelemeken túl már két órától középiskolások performansza csábítja a környéken sétálókat az eseményre. A poézis pécsi ünnepén ezúttal bárki kipróbálhatja magát és kamera elé állhat, hogy elmondja kedvenc versét - ahogy ezt a város közéletének ismert szereplői, pl. sportolók, zenészek, intézményvezetők, politikusok is teszik majd. Fél hétkor pedig öt forint nélkül is igazi kuglert kóstolhat a lelkes közönség, hiszen a verebek azt csiripelik, óriási, 250 fős születésnapi tortával lepi meg a városvezetés a résztvevőket.

Az eseményen jelenkoros szerzők, Lackfi János, Meliorisz Béla, Méhes Károly, Keresztesi József, Halmai Tamás olvasnak fel, a folyóirat szerkesztői pedig a lap meghatározó költőinek verseit osztják meg a közönséggel.

A rendezvényről nem hiányozhat az ihletadó, örömöt hozó és bánatot oldó, az elmélyülést segítő bor sem: villányi és tokaji borászok kínálják legfinomabb italaikat, hogy egy-egy pohárral a kézben elüldögélve lehessen élvezni a magyar líra legszebbjeit mások mellett Latinovits Zoltán vagy éppen Sinkovits Imre előadásában.  

Április 11-e a költészet jegyében zajlik a Pécs TV-ben is. A Pécsi Nemzeti Színház különböző helyszínein a teátrum színművészei  mondták el kedves verseiket a kamerának. A bensőséges felvételek a Költészet Napján lesznek láthatóak, hallhatóak a médiumban. A versek később se hiányoznak majd a képernyőről, hiszen a rendezvény vállalkozó kedvű résztvevői is lehetőséget kapnak a megmutatkozásra. A helyszínen spontán előadott „produkciók” egy része a városi televízióban is látható lesz, és a Pécsi Nemzeti Színház kamerája is rögzíti azokat, hogy aztán az intézmény honlapján és a YouTube-on ossza meg őket.

Az estét a színházban a Vivat Bacchus Borral, Zenével című előadói estje zárja, ahol a zene, bor és tánc mellett magyar költők megzenésített verseivel, illetve az együttes saját szerzeményeivel találkozhatnak a résztvevők.

 

Hozzászólások

 
0 #5 Sánc-hegy 2012-04-12 22:44
Nagyon dicsérni való nap volt.

BÁR TÖBB KÖLTÉSZET NAPJA LENNE MAGYARORSZÁGON!

JOBBAK LENNÉNK, ÉS EZ A LÉNYEG!!!
Idézet
 
 
0 #4 ColT 2012-04-12 19:20
A programszervezé s sztem kicsit meredek volt.
A 2-től 4-ig tartó két órában élvezet volt hallgatni a verset szavalókat, utána felvételről ovlasott versek elég kevéssé kötötték le a nézőket, amennyire én láttam. Fordítva jobb lett volna.
Idézet
 
 
0 #3 Viola 2012-04-10 11:02
Még jó, hogy nem jutott senkinek eszébe eltörölni ezt a napot! Mellesleg nem olyan jó, ha az írók, költők olvassák fel a verseket, max. egyet-egyet..., a színészek csak a kamerának olvastak? Vagy még aznap őket is lehet hallani valahol?
Idézet
 
 
0 #2 Mai 2012-04-10 09:00
Ha Attila látná ezt a mai vircsaftot, nem tudom mit szólna? Tán elköltöztetik őt is a lépcsőről?
Idézet
 
 
0 #1 Igor 2012-04-10 06:35
Ez kellene többször egy évben, akkor talán olvasna is a magyar!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés