Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > Természet, harmónia, meghökkenés

Természet, harmónia, meghökkenés

2012. október 16. kedd, 11:59 Fábián Mária Képzőművészet
PDF
Ezek jutottak eszembe először, amikor megnéztem Balázs Balázs szobrászművész, valamint fia, Balázs Kolos festő, grafikus és Valca Tolotto Balázs, az unoka kiállítását. A család így, az Olaszországban élő kisunoka szobraival együtt, most először állított ki. A rendezvény ötletgazdája Rónaky Anikó volt, az ANK Művelődési Házának munkatársa, Balázs Balázs egykori tanítványa. (Képünk  a megnyitón készült, cikkünk után tekintse meg galériánkat!)


Tényleg tódult a közönség a galériába, ahol ifjak, talán majdani művészek és idősebbek, talán egykori tanítványok, kollégák, akik jelenlétükkel megtisztelték a Balázs családot, ezt a különleges kiállítást. Bár szobrokat és festményeket láthatunk a tárlaton, és teljesen más a kifejezés eszköze és teljesen más a korosztály amely alkotott, mégis egy ragyogó egységet látunk.

Ezt az egységet a különös és a humoros látásmód, vagy szenvedély fűzi össze. No és a természet, a szűkebb „haza” szeretete. Balázs Balázs évekig tanított Erdősmárokon és Hímesházán, miközben egyénileg ismert minden gyereket és azok családjait, szeretettel, gondoskodással fordult diákjai felé. Ez a szeretet, odafordulás határozza meg a viszonyát a szobrokhoz, azok alkotóelemeihez, a fához, a kőhöz, a fémhez, majd a kész művekhez. Mint mondta megnyitójában, ő faragás közben, folyamatosan beszél a készülő tárgyaihoz, a kiállításokon most már a nézőkön a sor, hogy beszéljenek velük. Hogy nekik mit mond egy – egy mű. A kilencéves Valca (aki Olaszországban él), aki sajnos nem lehetett jelen a megnyitón, hihetetlen absztrakt és érzelemmel teli látásmóddal készíti szobrait. Örömmel fedeztem fel köztük Bodri kutyát, az ő magyar kutyáját. Balázs Balázs fia Kolos, aki festő- és grafikusművész, most Londonban él. Így képein természetesen visszaköszönt a londoni metró, vagy egy utcarészlet, ám az ő fiatal, lendületes énje, humoros, groteszk és absztrakt látásmódja egészen színes, rendkívül egyéni „ufós, csajos, zsiráfos, városi” alkotásokat teremtett. A kiállítás rendezője egy kedves meglepetéssel is készült, így élő kapcsolat jött létre Skyp-on London és Pécs között, azaz Kolos is tudta üdvözölni a látogatókat és persze a szüleit is.

Balázs Balázs, Balázs Kolos és Valca Tolotto Balázs kiállítása október 25-ig látogatható az ANK Művelődési Házának galériáján.



A természet sugárzó szépsége, kortalan varázsa



Elefánt - az utód, a 9 éves Valca szobra



Balázs Kolos Angliából üdvözölte a vendégeket



Balázs Balázs, a tanító, tanár, szobrászművész



Az érdeklődők



Rónaky Anikó, egykori tanítvány, a kiállítás rendezője



Balázs Kolos, pikáns, extravagáns, dekoratív festménye



Humor és ötletek Kolos képén


Hozzászólások

 
0 #3 Tibor 2012-10-18 09:46
Az az igazi művészet, ahogy valaki tanít, farag, él...., mindezt hittel, lendülettel, odaadással!!! Ezért gratulálok a Balázs házaspárnak és a gyerekeknek, unokának!
Idézet
 
 
0 #2 anikó 2012-10-17 18:36
Köszönöm Marcsi, nagyon jó írás!!! és persze fotók!!
Idézet
 
 
+1 #1 Design 2012-10-17 07:17
Gratulálunk az alkotóknak és a kiállítóknak!!!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés