Kezdőlap > Kultúra > Képzőművészet > KÖZART: Art a Közért(ben) Henteshez, patikába és drogériába megy a kultúra!

KÖZART: Art a Közért(ben) Henteshez, patikába és drogériába megy a kultúra!

2021. március 12. péntek, 09:13 MizerákAndrea Képzőművészet
PDF

Mivel a pandémia miatt jó ideje nem látogathatóak a kiállítóterek, Pécsett olyan meglepő helyeken bukkannak fel művészeti alkotások, ahol még a korlátozások idején is találkozhatnak vele az emberek! A Zsolnay Örökségkezelő NKft. formabontó akciójának címe: KÖZART – ahol csak lehet.

- Az volt a célunk, hogy csempésszük be a kultúrát olyan helyekre, ahol találkozhatnak vele az emberek. Mivel a kiállítótereink, így például a Pécsi Galéria és az m21 Galéria még egy ideig zárva lesznek, úgy döntöttünk, hogy ha a látogatók nem jöhetnek a művészeti helyszínekhez, mi visszük nekik oda a művészetet, ahova csak menni lehet.

A március 8-tól életbe lépett korlátozások az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a drogériák nyitvatartását nem szabályozzák, ezért olyan hétköznapi helyszínekre visszük a műalkotásokat, ahol az emberek még a korlátozások idején is megfordulhatnak – számolt be Fekete Valéria, a Zsolnay Örökségkezelő vizuális művészeti vezetője. Hozzátette:
- A projekt azért jött létre, hogy mi, kiállítást szervezők és látogatók ne felejtsük el egymást, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a művészeknek, és egy kis kulturális élményt nyújtsunk ebben a nehéz időszakban az embereknek.

Az első tárlat a főtéren álló Arany Sas Gyógyszertárban látható, ez Szentgróti Dávid festőművész több mint 10 képből álló tárlata, melynek címe: Rétegek – hibrid eljárások. A művész nonfiguratív műveiben nincsenek végső „nagy” megoldások; a saját festői nyelv célja a mű és alkotója belső szabadságának feltárása.

alt

 Szentgróti Dávid: Rétegek – hibrid eljárások

 A következő helyszín a Búza téri húsbolt, ahol Juhász Vivien kollázsai láthatók Freshmom címmel. Ezek a művész önmagával és kisfiával való kapcsolatát elemzik a szüléstől kezdve; hol játékosan, hol pedig a nehézségeket is bemutatva.

A Konzum Áruház alsó szintjén található drogéria előterébe Fekete Dénes képzőművész látványos installációja került. A Morningstar – Hajnalcsillag című alkotás tüskés geometrikus formájáról a Covid–19 vírusra asszociálhatunk.

De ez még csak a kezdet! A Zsolnay Örökségkezelő Galéria divíziója egyúttal várja olyan további helyszínek jelentkezését, amelyek szívesen befogadnak kortárs képzőművészeti alkotásokat, és megfelelő felületet tudnak biztosítani ezek számára. Jelentkezni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen lehet március 24-ig.

Aki pedig szelfit készít valamely alkotással és megosztja Instagramon, az egy alkalommal ingyenesen tekintheti meg a Zsolnay Örökségkezelő valamely kiállítását az újranyitás után. Hashtagek: #kozart, #aholcsaklehet, #whereverispossible, #pecsigaleriak.

A műalkotások március 12. és április 10. között tekinthetők meg a megadott helyszíneken.

Forrás: ZsÖK

Hozzászólások 

 
0 #3 Gyhwro 2021-07-05 04:49
Mxytwe - herbal ed pills Gvlvtm
Idézet
 
 
0 #2 Dhpxug 2021-07-03 19:53
Cdfrqh - erectile dysfunction drugs Lnkkjj
Idézet
 
 
0 #1 Exmkqw 2021-07-03 04:24
Rusekd - ed pills at cvs Zyogbn
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Kiemelt partnereink

Hirdetés
Hirdetés