Kezdőlap > Kultúra > Színház > A legjobbak közt a pécsi Csirkefej előadás!

A legjobbak közt a pécsi Csirkefej előadás!

2023. november 01. szerda, 14:15 Színház
PDF

Örvendetes, hogy egy-egy vidéki színházi előadás a fővárosi kritikusok figyelmét is felkelti. Szakmai körökben a Pécsi Harmadik Színház tavaly decemberi Csirkefej-bemutatója váltott ki komoly érdeklődést, és születtek ezzel kapcsolatosan büszkeségre okot adó méltatások, értékelések, rangsorolások. (Fotó: Komlós Attila)

Minden színháznak vannak emblematikus előadásai. A Pécsi Harmadik Színház életében az egyik ilyen biztosan a Csirkefej. A Vincze János vezette teátrum Spiró György drámájának 1988-as színrevitelével alapozta meg igazán máig ható országos hírnevét és elismertségét. A Kossuth-díjas író és a kortárs magyar drámák műhelyeként számontartott teátrum kapcsolata akkor kezdődött, s az elmúlt évtizedekben Vincze János és színháza számára az egyik legfontosabb szakmai kötelékké vált.

Spiró két művének ősbemutatóját bízta a Jászai-díjas rendezőre: a Kvartettét 1997-ben, a Szappanoperáét 1999-ben. Előbbivel elnyerték az 1997. évi Stúdió- és Alternatív Színházi Fesztivál Fődíját és az 1998-as Országos Színházi Találkozó Legjobb előadás díját. A produkció 234 előadást ért meg. Magyarország képviseletében részt vettek vele a Kortárs Magyar Drámák Bemutatósorozatán Helsinkiben és Lahtiban, továbbá vendégjáték-sorozaton Erdélyben, az Egyesült Államokban és Kanadában.

A Szappanopera meghívást kapott 2000-ben az Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába, 2001-ben pedig Bukarestben a Magyar Színházi Napokon játszották. Ezeket követte két, ugyancsak sikeres bemutató: Spiró György Prah című drámáját 2007-ben, a Príma környéket 2013-ban állította színpadra Vincze János, aki 2022 végén elérkezettnek látta az időt, hogy újra megrendezze a Csirkefejet. Hogy miért? Mert az a gondolatkör foglalkoztatta épp, amit ez a dráma megdöbbentő erővel mutat föl, ami társadalmunkban az eldurvult érintkezési viszonyok mögött van: a lélektelenséget, a magányt, az öntudathiányt, a szeretetéhséget; az emberi lét hiánybetegségeit.

A kritikusok ezúttal is elismeréssel szólnak az előadásról, amely kiváló színészi alakításokat sorakoztat föl. Sőt! Azt, hogy országos összehasonlításban is az elmúlt évad legjobbjai között tarthatjuk számon e produkciót, a Színikritikusok Díját odaítélő szakemberek véleménye is megerősíti, akik három kategóriában is rangos díjra jelölték. Több mint 90 (!) bemutató megtekintése után Gabnai Katalin Vincze János rendezését a legjobb független színházi előadás, Bacskó Tündét a legjobb női főszereplő, László Csabát a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájába sorolta; Nánay István – aki az 1988-as Csirkefej előadásról is elismerően írt – jelölőlistájára a legjobb női főszereplő kategóriában Bacskó Tünde ugyancsak felkerült a Vénasszony szerepében nyújtott alakítása révén.

Kovács Bálint, aki az évad folyamán önálló írással is megtisztelte a pécsi produkciót a hvg.hu hasábjain, szintén az előző évad legfontosabb bemutatói közé sorolta Spiró György drámájának itteni színrevitelét. Ugyanígy gondolja ezt az a budapesti szerzőpáros, akiknek tollából nemrég napvilágot látott a Pécsi Harmadik Színház történetét Vincze János rendezői életművén keresztül bemutató könyv. Cseh Andrea Izabella és Farkas Éva az általuk gondozott színházi blog-oldalon (izaszinhazbanjart.hu) tették közzé 2022/2023-as évadértékelésüket, s ebben a legjobb független színházi előadások közé emelték a Csirkefej előadást, Tamás Éva alakítását pedig a legjobb női mellékszereplők sorában említik.

Spiró György máig hatóan érvényes, megrendítő története legközelebb november 7-én elevenedik meg a teátrum nagyszínpadán.

Forrás: PHSZ

Hirdetés
Hirdetés