Kezdőlap > Kultúra > Zene > Új évad - ismét kiemelkedő színvonalon

Új évad - ismét kiemelkedő színvonalon

2014. szeptember 11. csütörtök, 18:09 Bereczki Lajos Zene
PDF
Tényként kezelhető jóideje, hogy a pécsi Pannon Filharmonikusok Magyarország egyik, ha nem a legjobb szimfonikus zenekara. „Már nem vagyunk vidékiek, érdekesek, szokatlanok, muzsikusok vagyunk, akik csak arra koncentrálnak, hogy a zeneművészetet szolgálják” – írja a műsorfüzet bevezetőjében Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója. A ma délután bemutatott kiadványból ez is kiderült, sok érdekes részlettel együtt.

Száznál több koncert, az egyik leghosszabb évad, háromszáznál is több zenemű és 15 karmester teszi mindezt egyedülállóvá Pécsett, a Kodály Központban, valamint Budapesten a Müpa-ban - természetesen a Pannon Filharmonikusok előadásában - tudtuk meg mindezt a csütörtök délutáni sajtótájékoztatón, melyen Horváth Zsolt a PFZ igazgatója, Páva Zsolt Pécs polgármestere és Bogányi Tibor a zenekar vezető karmestere találkozott az újságírókkal, akik beszámoltak nekik a 2014/15-ös évad legfontosabb eseményeiről.

„Ünnepi hétköznapok”, ez olvasható ki a páratlanul elegáns arculatú és gazdag komolyzenei választékot felvonultató műsorfüzetből, amely a PFZ idei koncertanyagát mutatja be, nem akármilyen színvonalon. Már ez a vaskos, kétnyelvű kiadvány is jelzi, itt a minőség diktál, nincs helye megalkuvásnak. Kompromisszumok nélküli évad kezdődött szeptemberben – a folyamatosan kiváló teljesítmény miatt maximális a zenekar alkotói szabadságfoka - mondta bevezetőjében Horváth Zsolt. Ehhez annyit tett hozzá a város polgármestere - amit minden pécsi zenebarát érez -, hogy lezárult egy időszak, művészeti teljesítménye a zenekarnak immár világszínvonalú. A tavalyi sikeres európai koncertsorozat is ezt jelezte, de a budapesti jelenlét is a Müpa-ban lassan tíz éves, így ma már elmondhatjuk, hogy a magyar művészeti világ két legjelentősebb intézménye működik együtt - fantasztikus sikerrel.

Labdarúgó hasonlattal élt a zenekar vezető karmestere Bogányi Tibor, amikor a Bajnokok Ligájában szereplő csapatokhoz hasonlította a pécsi együttest. Értjük a hasonlatot, a sportágban (és a komolyzenében) valóban ez a legmagasabb szint az öreg kontinensen belül. Irigylésre méltó a műsor, lapozgatta élvezettel a programfüzetet, amelyről megjegyezte, hogy még forró, most jött a sütőből, vagyis a nyomdából. Nagy felelősség egy ilyen zenekar élén állni, azt irányítani - tette hozzá Bogányi. Vasmarok kell a zenekar vezetéséhez – ez új információ volt az eddig cseppet sem vehemens dirigenstől, aki megjegyezte, egy-egy pécsi időszak után a finn zenekarának művészei riadtan konstatálták a Pécsről hozott fellépését irányukba. Mindenesetre a keményebb zenekarvezetés eredményes volt, a pécsiek szárnyalnak – a finn-magyar karmester szerint a PFZ az ő dirigálásával szólal meg a legjobb minőségben. Az új évad zenei felfogásáról annyit árult el, hogy a puha, sötét tónusú zeneműveké lesz a főszerep. Ez legjobban a német és orosz romantikában érhető tetten, ezért a műsoron ebből a zenei műfajból bőven válogathatunk.

Arról, hogy pontosan mit hallhatunk a kiváló zenekartól, legyen elég felvillantani néhány eseményt a beharangozó kiadványból:
Az idei évad bővelkedik történelmi sorsfordulók évfordulóiban, tragédiákra emlékezünk, úgy az I. világháború 100 évvel ezelőtti kitörésére, mint a Holokauszt Emlékév keretében a magyarországi zsidóság 70 évvel ezelőtti deportálására, ígéretes zenei tehetségeink áldozati sorsára, s vele hazánk kulturális veszteségeire. A város napja alkalmából adott ünnepi díszhangverseny műsorával Dohnányi Ernő és Zádor Jenő életútját idézte fel a társulat, mindkét alkotó pályájában töréspontot jelentett a II. világháború. Dohnányi Ruralia Hungarica című műve pedig népzenei motívumaival a trianoni békeszerződésre reflektált.
Novemberi hangversenyével a Pannon Filharmonikusok Radnóti Miklós költőnk emléke előtt hajt fejet. Vajda János kortárs komponista À la recherche… című zeneművét a zenekar felkérésére, kifejezetten ez alkalomra komponálta. A mű ősbemutatóját Alpern Bernadett fotóművész kiállítása kíséri, mely tárlat egykor volt zsinagógaépületek mai használatát választotta tárgyául. Az emlékhangversenyen továbbá elhangzik Nádor Mihály, szintén a holokauszt áldozatául esett zeneszerző egészen kivételes, máig ismeretlen, Csajkovszkijt idéző Hegedűversenye is, melyből a zenekar lemezfelvételt is készít.

A koncert szólistája Kelemen Barnabás lesz, akit a Pannon Filharmonikusok idei évadának rezidens szólistájaként köszönthet a pécsi és a budapesti közönség. A világhírű hegedűművész e státusában nemcsak emelt számú fellépésen lesz a zenekar partnere, hanem a programalkotásban is együtt gondolkodott a társulattal. Az együttműködés a minél magasabb művészeti színvonal elérése mellett megvalósuló referenciaértékű produkciók létrejöttét célozza meg. Kelemen Barnabás régóta kiváló kapcsolatot ápol a PFZ-vel, rendszeres vendégművésze a társulat hangversenyeinek. Az idei együttműködésről így fogalmazott: „Ezt a zenekart szinte belülről ismerem: amikor megérkezem, itt másképp érnek össze a tekintetek. Az európai színvonalú kulturális pezsgéshez a fővároson kívül is gazdag és színes zenei életre van szükség. Ezt Pécs és a PFZ csinálja a legjobban.”

A hegedűművészt első alkalommal október közepén hallhatja a pécsi közönség a Kelemen Kvartett koncertjén. A vonósnégyes előadása része annak az országos hangversenysorozatnak, mely az országszerte drasztikusan lecsökkent kamaraprodukciók színpadra állítását és a műfaj koncertjei iránti érdeklődést kívánja ösztönözni. 

A visszatérők éve is az idei. Újra partnerei között köszöntheti ugyanis az együttes a 2013-as nyugat-európai turné világhírű sztárszólistáit. Andrej Gavrilov zongorajátéka az oroszos Párizst hozza el Pécsre, és viszi Budapestre is. A fiatal Kirill Troussov finom eleganciája a közönség fiatal hölgytagjainak, páratlan hegedűszólója pedig az uraknak jelent garanciát a maradandó koncertélményre. Visszatér Miklósa Erika operadíva is, aki hat Strauss-dalnak lesz párja egyetlen nőként. A karmesteri pulpitusra pedig a 2014/15-ös évadban is felállnak majd a zenekar már jól ismert vendégkarmesterei, köztük Kocsis Zoltán, Howard Williams, Christian Schumann és Cristian Mandeal.

Az idei évad egyik különlegessége, hogy kivételes tehetségű, többgenerációs zenészdinasztiák együttélésének és művészetük összeérésének lehet tanúja a Pannon Filharmonikusok közönsége. Kocsis Zoltán februárban Liszt Esz-dúr zongoraversenyében 19 éves fiát, Kocsis Krisztiánt dirigálja. Karácsonykor pedig a kislánya, Kocsis Viktória ihlette Kiskarácsony, nagykarácsony című saját kompozícióját interpretálja Pécsett, két alkalommal is. A 2014/15-ös évadban a Bogányi fivérek is bemutatkoznak. Bogányi Gergely áprilisban Dubrovay László III. zongoraversenyét játssza, Bogányi Bence fagottművész pedig Henri Tomasi fagottversenyében hallható szólójátékával adja tanúbizonyságát az öröklődő tehetség páratlan ajándékának.

A családi örökséget mi sem támasztja alá jobban, mint Bogányi Tibor szakmai munkája, melyet a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként immár három éve folytat. A zenekar vezetése a tavalyi évad végén európai mintára egy évvel a vezető dirigens megbízatásának lejárta előtt újratárgyalta az együttműködést. Bogányi Tibor elsődleges feladata a zenekar egyedi, sajátos hangzáskultúrájának fejlesztése volt, mely az elmúlt három évben kielégítő módon meg is valósult. A megállapodás értelmében Tibor a 2015/2016-as évadtól újabb két évre kapott megbízást, melyet el is fogadott. 


A sajtó nyilvánossága előtt írta alá az újabb két évre szóló szerződést Bogányi Tibor és Horváth Zsolt


„Egy olyan művészeti intézmény tagjaként dolgozhatok, amely mára minden szempontból az elitbe tartozik. Ez felemelő, ugyanakkor felelősséggel teli érzés is. A közös munka az elmúlt években egyre eredményesebbé vált, mostanra igazán egy nyelvet beszélünk. A hangversenyek műfajilag gazdag zenei világa a klasszikus ínyencségekből és a kortárs falatokból egyaránt merít. Az együttes a Pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként 4 felnőtteknek szóló sorozattal, a már megszokott ifjúsági és gyerekprogramokkal, egy példaértékű esélyegyenlőségi koncertsorral és számos egyedi hangversennyel várja a dél-dunántúli régió közönségét, valamint a baranyai központ azon alkalmi látogatóit, akik kivételes kulturális élményt keresnek. A városban élő külföldi egyetemistákat például idegen nyelvű, éjszakai komolyzenei programmal várja a Pannon Filharmonikusok.

Izgalmas zongora és különleges hegedűversenyek, egy csipet kelet, egy leheletnyi nyugat, rendkívüli tehetségű zenészdinasztiák kölcsönös inspirációja és páratlan énekhangok fűszerezik gazdagon az idei pécsi évadot. A Művészetek Palotájában otthonra lelt fővárosi koncertsorozatban pedig idén is a zenei élet elitje vonul fel, hogy magasan jegyzett produkciókkal és bravúros szólójátékokkal lényegítsék maradandóvá a Pannon Filharmonikusokkal töltött estéket.

Ehhez már tényleg csak adalék információ, hogy a bérleteladások, (amelyek már Horvátországból is kezdenek jelentős tételt kitenni) bíztatóak, erősen teltházasak lesznek az előadások. Bár ahogy Bogányi Tibor megjegyezte - az egy Michlein csillagos éttermek után megjelent a két Michlein csillagos minősítés. Na, ők most erre "hajtanak". Szerintem hamarosan meg lesz.







 

Hozzászólások

 
0 #2 Nagyi 2014-09-15 19:09
Remélem én is tudok bérletet venni, mert a nyugdíj egyre kevesebb. Nem lesz valami akció a nyugdíjasoknak?
Idézet
 
 
0 #1 Spéci 2014-09-12 18:10
Öröm hallani, hogy zenekar évről-évre fejlődik és európai szinten jegyzik! Gratulálok a csapatnak!
Idézet
 

A hozzászólásokat lezártuk. Nem küldhet több hozzászólást.

Hirdetés
Hirdetés